İstanbul için karar bekleniyor... Gözler YSK'da

YSK, İBB seçimleriyle ilgili kararını vermek üzere bugün 14:30'da toplanıyor. 31 Mart'tan bu yana yaşanan baş döndürücü trafiği sona erdirecek karar bekleniyor

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde İstanbul düğümü hala çözülmedi. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bugün, AK Parti’nin yaptığı olağanüstü itirazı görüşüp karara bağlaması bekleniyor. 

23 Nisan’da verdiği ara kararla kısıtlı ve hükümlü seçmenlerin oy kullandığına yönelik iddiaların ve kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve memur üyelerin durumunun araştırılmasını isteyen YSK, araştırma sonuçlarına göre ya İstanbul’da seçimleri iptal edecek ya da iptale gerek görmediğini bildirecek.

Gözler, YSK’nın açıklayacağı İstanbul kararında olacak.

Resmi olmayan sonuçlara göre İBB seçimlerinin en güçlü iki adayı CHP’li Ekrem İmamoğlu 4 milyon 159 bin 650, AK Partili Binali Yıldırım ise 4 milyon 131 bin 731 oy aldı. 

İşte İstanbul sonuçlarına ilişkin 1 Nisan'dan itibaren yaşananlar:

Geçersiz oylar yeniden sayıldı

2 Nisan’da seçim sonuçlarına itiraz süreci başladı. AK Parti’nin itirazıyla önce 7 ilçede yeniden sayım kararı alındı. 4 Nisan’da il seçim kuruluna itiraz süreci başlayınca AK Parti’nin yeni bir talebi geldi. AK Parti, tüm ilçelerde oyların yeniden sayılmasını istedi. İl Seçim Kurulu tüm oyların yeniden sayım kararını reddetti ama 34 ilçede geçersiz oyların, 5 ilçede ise tüm oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

Tüm oylar yeniden sayılmayınca AK Parti bu kez YSK’ya itirazda bulundu. Talebi görüşen YSK, 39 ilçe yerine 21 ilçede bulunan 57 sandıkta oyların yeniden sayılmasını kararlaştırdı.

 

YSKya belge teslim edildi AA.jpg
AK Parti, olağanüstü itiraz süreci kapsamında YSK'ya 44 sayfalık dilekçe, 3 valiz de belge teslim etti / Fotoğraf: AA

 

Olağanüstü itiraz süreci başladı

İstanbul’da oylar sayılırken olağanüstü itiraz süreci başladı. AK Parti, YSK’ya yaptığı 44 sayfalık itiraz dilekçesi ve 3 valiz belgeyle olağanüstü itirazla İstanbul’da seçimlerin yenilenmesini talep etti.

17 Nisan’da Maltepe’de sayım sona erdi. Son rakamlara göre İmamoğlu 13 bin 729 farkla yarışı önde tamamladı. İstanbul İl Seçiim Kurulu İmamoğlu’nu Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na davet ederek mazbatasını verdi.

MHP, aynı gün YSK’ya başvurarak hem İBB hem de Maltepe seçimlerinin iptal edilmesini talep etti.

 

Ekrem İmamoğlu görevi devraldı AA.jpg
17 Nisan'da il seçim kuruluna davet edilerek mazbatasını alan İmamoğlu aynı gün görevi eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal'dan devraldı / Fotoğraf: AA

 

Toplantı 6 saat sürdü ama karar çıkmadı

Olağanüstü itirazları 22 Nisan’da görüşmeye başlayan YSK 6 saate yakın süren toplantıya rağmen herhangi bir karar alamadı. 23 Nisan’da tekrar başlayan toplantıda bir ara karar veren YSK İstanbul’da detaylı bir araştırmanın yapılması talimatını verdi ancak AK Parti’nin “KHK’lı adayların oy kullanamayacağına” yönelik itirazı da reddetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir gün sonra MHP’nin talebini görüşmek için toplanan YSK, bazı taleplerin AK Parti talepleriyle benzer olması nedeniyle yeni bir araştırmaya gerek duymadı ancak Maltepe’deki sandık kurullarında kamu görevlisi olmayan başkan ve memur üyelerin olduğu iddiasının araştırılmasını istedi. AK Parti’nin Büyükçekmece seçimlerinin iptal edilmesini talebini ise sonra araştırma sonuçlarının ardından karara bağlamaya hükmetti.
 


İlçe seçim kurulları 46 bin kişiyi tek tek araştırdı

YSK’nın ara kararıyla 46 bin 477 seçmenin usule uygun oy kullanıp kullanmadığı ilçe seçim kurulları tarafından araştırılmaya başlandı.

İlçe seçim kurulları, zihinsel engelli olduğu mahkeme kararıyla kabul edilen, tutuklu olduğu halde ikametgahının bulunduğu seçim bölgesinde oy kullandığı öne sürülen, ya da hakkında cezai hüküm bulunup da oy kullandığı söylenen binlerce kişiyi seçmen listelerindeki imzalardan tespit etmeye yönelik çalışma başlattı. 

Çalışma sonuçları YSK’ya gönderildi. YSK, son kararını vermek üzere saat 14:30’da toplanacak. Eğer seçimler iptal edilirse İstanbullular yeniden sandık başına gidecek. İptal edilmezse, zaten mazbatasını almış  olan Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığı devam edecek.
 


CHP’nin çizelgesinde oy kullanan kısıtlı seçmen: 766

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise İstanbul’da yapılan araştırmanın sonucu sosyal medya hesabından paylaştı. Kaftancıoğlu’nun kişisel Twitter hesabından paylaştığı çizelgede İstanbul’un tüm ilçelerinde 766 kısıtlı seçmenin oy kullandığı öne sürüldü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU