Birleşmiş Milletler: Julian Assange’a verilen hapis cezası orantısız

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, kefaletle serbest kalma koşullarını ihlal etmenin, "küçük bir ihlal" olduğunu belirtti

Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

Birleşmiş Milletler (BM), Julian Assange’ı 50 hafta hapis cezasına çarptıran İngiliz yetkilileri insan haklarını çiğnemekle suçladı. BM hukukçuları, Assange’a verilen hapis cezasını “orantısız” olarak nitelendirdi.

Haftanın başında verilen hapis cezasının gerekçesi, Wikileaks kurucusunun kefaletle serbest bırakılma koşullarını ihlal etmesiydi.

Şu anda Londra’nın güneydoğusundaki Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan Assange, kendisini komploculuk ve bilgisayar korsanlığıyla suçlayan ABD’nin iade talebiyle mücadele ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Orantısız” hapis cezasından endişe duyduğunu söyleyen BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, kefaletle serbest kalma koşullarını ihlal etmenin, “küçük bir ihlal” olduğunu belirtti.

Çalışma grubuna göre, Assange’ın 11 Nisan 2019’dan bu yana, ağır suç işlemiş bir hükümlü gibi yüksek güvenlikli hapishanede tutulması da kaygı verici. Yapılan açıklamada, “Bu muamele, insan hakları standartlarınca öngörülen zaruret ve orantılılık ilkelerine aykırı görünüyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Assange’ın İngiltere’de göz altına alınmasının ve müteakip kefaletinin 2010 yılında İsveç’te bir savcı tarafından başlatılan ön soruşturmayla bağlantılı olduğunu hatırlatmakta fayda var. O savcının Assange’a karşı hiçbir suçlamada bulunmadığını ve 2017’de Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde kendisiyle görüştükten sonra soruşturmayı durdurup dosyayı kapattığını belirtmekte de fayda var.”

Aynı çalışma grubu daha önce de Assange’ın Ekvador büyükelçiliğinde keyfi olarak göz altında tutulduğunu ve özgürlüğünün yeniden temin edilmesinin gerektiğini ifade etmişti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU