SpaceX, yer testinde patlayan uzay aracıyla ilgili açıklama yaptı

20 Nisan’da yaşanan patlamada, personel taşıyıcı Crew Dragon mekiği de alev aldı

SpaceX 2 hafta önce yeni mürettebat kapsülünde yaşanan patlamayı doğruladı. Ancak şirket, patlamanın nedenini ve patlama esnasında neler yaşandığını açıklamadı.

Gelecekte astronotları uzaya taşımak için patlamanın yaşandığı uzay aracına güvenen NASA da, uzay programları için hayati önem taşıyan projede tam olarak nasıl bir aksaklık yaşandığını paylaşmadı.

SpaceX’in uçuş güvenliğinden sorumlu başkan yardımcısı Hans Koenigsmann, son basın toplantısında “anormal bir durum” yaşandığını kabul etti. Ancak şirket, sorunun ayrıntılarını vermek konusunda sessizliğini korudu.

20 Nisan’da Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki kaza, roketin fırlatılmasında bir aksilik yaşanırsa mürettebatı, içinde bulunduğu Crew Dragon kapsülüyle tahliye etmek üzere tasarlanmış acil kaçış iticilerinin test edildiği esnada yaşandı.

NASA’nın Kennedy Uzay Üssü’nde kameralar karşısına geçen Koenigsmann, kazanın 8 SuperDraco motorunun deneme ateşlemesi sırasında yaşandığını ve yer testindeki aracın parçalandığını belirtti.

Koenigsmann, Perşembe günü yapılan basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu:

“SuperDraco’yu ateşlemek istememizin hemen ardından bir anormallik oluştu ve araç imha oldu. Herhangi bir yaralanma yok. SpaceX her zaman olduğu gibi bu teste yönelik tüm güvenlik önlemlerini almıştı.”

Basın toplantısı, SpaceX’in inşa ettiği bir kargo kapsülünü kullanan ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na cuma günü yapılan insansız ikmal görevinin öncesinde yapıldı.

Koenigsmann toplantıda, patlamanın nedenlerine dair sorulara yanıt vermekten kaçınırken, NASA yetkilileri de kazanın ayrıntılarıyla ilgili soruları, benzer şekilde cevapsız bıraktı.

NASA’dan güvenilir bir kaynağın, kurum içi iletişimden sızdırdığı ve Orlando Sentinel Gazetesi tarafından yayımlanan kaza videosunda, astronot kapsülünün patlayarak paramparça olduğu görülüyor. Bunun yanında, testin gerçekleştiği sırada fırlatma rampası üzerinde oluşan yaygın ve yoğun duman bulutu da dikkat çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Crew Dragon’un Temmuz’da ABD’li astronotlar Bob Behnken’i ve Doug Hurley’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak bir test uçuşu yapması planlanıyordu. Ancak bu kaza ve aracın tasarımındaki bazı  aksaklıklar nedeniyle, uçuşun bu yıl içinde daha ileri bir tarihe ya da 2020’ye ertelenmesi bekleniyor.

Parçalanan araç, SpaceX’e ait 6 benzer kapsülden biriydi. Bunlardan biri çoktan ilk seferini yaptı.  Mart’ta uzay istasyonuna mürettebatsız giden bir SpaceX Falcon 9 roketi, 6 günlük ziyaretin ardından Atlantik Okyanusu’na yeniden kullanılabilecek şekilde güvenle indirildi.

İticilerin daha önce yaklaşık 600 kez test edildiğini hatırlatan Koenigsmann “Sorunun SuperDraco’ların kendisinde olduğuna inanmak için herhangi bir gerekçemiz yok” dedi.

NASA, SpaceX ve rakibi Boeing şirketine astronotları uzaya taşımak üzere ayrı kapsül sistemleri geliştirmeleri için toplamda 6,8 milyar dolarlık bütçe sağladı. Ancak 2 şirket de teknik zorluklarla ve gecikmelerle karşı karşıya.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU