Sahurda ne yemeli ne yememeli: Bu tavsiyeler açlık hissini bastırabilir

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber her yıl olduğu gibi bu yılda hangi yiyeceklerden uzak durulmalı, tokluk hissi için ne yapılmalı soruları gündemde

2019 yılının Ramazan ayına sayılı günler kaldı. 5 Mayıs’ta kılınacak ilk teravih namazıyla ramaza’na merhaba diyecek İslam dünyası bu yıl 29 gün boyunca günde ortalama 16-17 saat oruç tutacak.

Günde 3 öğün yemek yerken Ramazan ayında bunun 2 öğüne düşmesi, uzun saatler aç kalmak ve susuzluk oruç tutanları oldukça zorlayacak.

Bunun için sahur sofraları önemli. Çünkü tam gün boyunca yalnızca sahurda alınan besinler ile iftara kadar dayanılmak zorunda.

Tokluk hissi vereceğinden sahur sofrasında protein yününden güçlü olan gıdalar tercih edilmeli.

Özellikle sahurda çay içmeyin. Çay tüketmek sık sık idrara çıkaracağından vücutta su kaybına yol açar.

Tuz oranı yüksek olan salam, sucuk, sosis, pastırma, ve zeytin gibi yiyeceklerden de sahur sofrasında uzak durulmalı. Yağ oranı yüksek olan kızartmalar ve susuzluğu arttıracak börekler, açmalar, köfteler, pilavlar ve pizzalardan da öyle.

Sahurda yiyeceğiniz birkaç dilin tam buğday ekmeği ise vücudunuzun ihtiyacı olan kardonhidrat gereksinimini karşılayacaktır. Ayrıca sahurda en az 2 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

 

 

Yumurta

Anne sütünden sonra en kaliteli protein olmasının yanı sıra uzun süreli doygunluk hissi vermesi, sahur sofralarında yumurtayı önemli kılıyor.
Yumurta kan şekeri kontrolü de sağlayarak tok hissetmeye yardımcı oluyor.

 

 

Süt

İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde mutlaka 2 bardak süt içilmeli. D vitamini ve kalsiyum deposu olan süt açlık hissini önleyecektir.

 

 

Tam buğday ekmeği

Beyaz ekmekler yerine tam buğday ekmeklerini tercih etmeli. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerce daha zengindirler.

 

 

Peynir

Her sahurda en az 60 gr. peynir tüketilmeli.

 

 

Sebze

Sebzeyi sahurda mutlaka bulundurmak gerekir. Bolca sebze, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaması bakımından önemli.

 

 

Kefir

Kefir fermente edilmiş süt ürünüdür. Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir.

Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile bağırsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

 

 

Çörekotu

Çörekotu ramazanda tüketilmesini önerilen baharatların başında geliyor. Salataya veya yoğurda eklenerek tüketildiğinde hem doygunluk hissi verir hem de vücuda zindelik kazandırır.

Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu, kilo kontrolünüzü sağlamanın yanı sıra mide ve barğırsak sisteminin desteklenmesinde etkili olur.

 

 

Tarçın

Ramazan ayında kan şekerinin dengelenmesi, kolesterol seviyesinin düşürülmesi isteniyorsa her gün düzenli olarak silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir.
Tarçın yemek sonrasında tüketildiğinde insülin tırmanışlarını engelleyerek, açlık hissini bastırır.

 

 

Ceviz

Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatarak tokluk hissinin uzamasına neden olur. Bu nedenle sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı besinleri tüketebilirsiniz.

 

Günde en az 2 litre su için.

Gazlı içecekler tüketmeyin.

Gün içerisinde 1 saatlik uyku vücut dengenizi toparlamaya yardımcı olacaktır. 

Mide sorunlarını engellemek için kızartılmış ürünleri tüketmeyin. 

iftardan 1 veya 2 saat sonra hafif tempolu 45 dakikalık bir yürüyüş yapın.

İftarda şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları tercih edin. 

İftara mutlaka çorba ile başlayın. 

 

Independent Türkçe
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU