Türkiye ile görüşme var mı, yok mu? SDG ve PYD'den iki farklı açıklama

SDG, Türkiye ile aralarında dolaylı görüşmelerin olduğunu söylerken PYD’"dolaylı görüşme yok" dedi

Mazlum Avdı - Fotoğraf / K24

Suriye’nin Rojava bölgesinin Ayn İsa ilçesinde düzenlenen, Suriyeli Arap Aşiretler Çalıştayı’nda konuşan çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği  PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Avdi, Türkiye ile arabulucular vasıtasıyla dolaylı görüşmelerinin olduğunu ve mevcut sorunları diyalog yoluyla çözmeye hazır olduklarını söyledi. 

SDG’li Avdi, “Komşu ülkelere, özellikle de Türkiye’ye buradan bir mesaj vermek istiyorum. Sorunları diyalog yoluyla çözmeye hazırız ancak kendi şartlarımız da var. Türkiye’nin sınırla ilgili taleplerini görüşmeye hazırız ancak onlar da Suriye’nin içişlerine karışmamalı, ülkenin egemenliğine saygı duymalı” diye konuştu.

 

ABD - YPG
PYD ve ABD güçleri / Fotoğraf Reuters

 

Kendilerinin Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını aktaran Avdi, “devamında şu ifadeleri kullandı:

“Sorunların Suriye içi diyalogla çözümüne inanıyoruz. Bölgenin 2011 yılındaki durumuna dönmesi mümkün değil. Suriye sorunlarının çözümü için rejim ile diyalog yapmaya hazırız.”

Independent Türkçe’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen Suriye Demokratik Güçleri’nin üst düzey yetkilisi de, SDG yöneticisiı Mazlum Avdi’nin dün Ayn İsa kentindeki Aşiretler Çalıştayı’nda “Türkiye ile aramızda dolaylı görüşmelerimiz devam ediyor” açıklamasını teyit etti.

Salih Müslüm: Ne direkt temas ne de dolaylı görüşme var 

Öte yandan Ahval’den Burhan Ekinci’ye konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslüm, Ankara ile direkt görüşmelerinin olmadığını söyledi. 

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin arabuluculuk rolüne değinen Müslüm, şu yorumda bulundu: 

 

Salih Müslüm.jpg
PYD sözcüsü Salih Müslüm

 

“Sayın Jeffrey arada gidiyor, geliyor. O hem bu tarafa, hem o tarafa bazı şeyler söylüyor. Geçenlerde Ankara’daydı. Buraya geldiğinde buradaki özerk yönetimle de görüşüyor. O kadar. Bundan başka bir şey yok. Direkt temas yahut dolaylı yok. Sadece Jeffrey ve takımı arabuluculukta bulunuyor. Bir taraftan NATO müttefiki olarak Türkiye’yi, diğer taraftan Rojava ve Kuzey Suriye’deki kazanımları kaybetmek istemiyorlar. Amerikan çıkarları için arabuluculuk yapıyorlar."

SDG yöneticisi Mazlum Avdi (Şahin Cilo), İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "aranan teröristler" listesinin "kırmızı" kategorisinde yer alıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU