Putin hasta mı, çekiliyor mu?

Prof. Dr. Nadir Devlet Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: kremlin.ru

Hastalık denilince akla Kovid-19 virüs salgını geliyor. Dünyada Kovid vakaları 60 milyona yaklaştı, ölü sayısı ise 1,5 milyon civarında. ABD 12,5 milyon vaka ile başı çekiyor. Ülkede ölü sayısı 260 bine ulaştı. 

Rusya da Hindistan, Brezilya, Fransa'dan sonra beşinci durumda. Vaka sayısı iki milyonu aştı, ölü sayısı ise 36 bine yaklaştı. 500 bin kadar kişi iyileşti.

Rus hükumeti ne kadar uğraşsa da pandemiye çare bulamadı, vakalar her geçen gün artıyor. En gelişmiş ülkeler bile geçen neredeyse bir yıllık sürede buna çözüm bulamadıysa durum vahim.

Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in hastalık haberini duyunca izolasyonda yaşamasına rağmen virüs kaptı diye düşündük.

Malum ABD, Birleşik Krallık, Brezilya, Honduras, Belarusya, Guatemala, Bolivya Devlet Başkanları ve Monaco Prensi, ayrıca İran, Hindistan Cumhurbaşkanın yardımcıları, değişik ülkelerin bakanlarının Kovid-19'u kaptığını duyduk. 

Rusya'da Başbakan Mihail Mişustin hastalığa yakalandı. Putin'in sözcüsü Peskov ile Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın da koronavirüs testleri pozitif çıkmıştı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Kovid'li bir şahısla temas edince, kendini gönüllü olarak izole etmişti. Bilindiği gibi yukarıda sayılan yüksek mevkideki şahıslar kısa zamanda iyileşmişlerdi.

Sanki onlara, sıradan hastalara yapılmayan özel tedaviler uygulanıyor. Bir tüpü 20 bin dolar olan ilaç tedavisi yapılıyor gibi dedikodular da yayıldı.

 Mesela 73 yaşındaki Trump'ın bir-iki gün içinde iyileşmesine ne demeli?

Bütün bunlara rağmen 18 Ekim'de özel konutundan, finans bürokratlarına Kovid-19 ile mücadelede yardım etmeleri talimatı verdiği canlı telekonferans esnasında öksürük krizine girmesi paniğe neden oldu. 

Daha sonra ofisi tarafından makaslanarak basına dağıtılan versiyonda, öksürük sahneleri oldukça azaltılarak normal bir öksürük gibi gösterilmeye çalışıldı.

68 yaşındaki Devlet Başkanı Kovid-19 dolayısıya ciddi finansal problemlerin çıktığı hakkında konuşurken öksürük tuttuğu için cümlesini tamamlamakta çok zorlanmıştı.

Resmi haber ajansı TASS, Kremlin'e sağlık durumunu sorunca; "Tamamen normal. Öksürdüğü için özür diledi ve toplantıyı hemen hemen ara vermeden tamamladı" diye bildirildi.

19 Kasım'da Britanya magazin gazetesi The Sun, Moskova'da siyaset bilimi uzmanı Profesör Valeri Solovei'nin sözlerini yayımladı.

Putin'in Parkinson hastalığı semptomları gösterdiğini ve istifa ettikten sonra kendisini ömür boyu senatör yapacak bir kanun teklifi hazırlattığını söyledi.

"Ayrıca uzun süreli kız arkadaşı 37 yaşındaki Alina Kavayeva, 35 yaşındaki kızı Maria Vorontsova ve diğer kızı 34 yaşındaki Katerina Tihonova'nın Putin'e görevini bırakması için çoktan beri baskı yaptıklarının belirtilmesi, durumun ciddiyetini göstermektedir. Solovei'nin "Putin iktidardan çekilme planını Ocak ayında açıklayacaktır" şeklindeki iddiaları da gazetede yayımlandı.

Gözlemciler Putin'in son zamanlardaki ekran görüntülerine bakarak bazı analizler yaptılar. Koltuğunun kolçağını tuttuğunda sancılandığı fark edildi.
 

putin.jpg
Fotoğraf: Jim Watson/The Moscow Times


Bacakları ise devamlı hareket halinde. Diğer bir belirti ise bir kalem veya fincan tuttuğunda parmaklarında kasılma olması. Tüm bunlar bazı sağlık sorunlarına işaret ediyor.

2015 yılında British Medical Journal, Putin'in yürürken sağ kolunu çok az sallamasına "Parkinson hastalığını ilk evreleri olabilir" varsayımını yapmıştı.

Ayrıca "KGB'de silahla yürüme alışkanlığının yaratığı bir araza da işaret edebilir" şeklinde ikinci bir görüş de sunulmuştu.

Rusya parlamentosunun yasama komitesi bu hafta itiraza mahal kalmayacak şekilde eski devlet başkanlarına ömür boyu dokunulmazlık sağlayacak bir kanun teklifi hazırladı. 

Muhalefet liderlerinden Lev Şlosberg bir televizyona verdiği mülakatta, "Putin geleceği hakkında endişeli. Çünkü bu rejimin değişebileceği ihtimalini görüyor ve kendisinden hesap sorulmasından korkuyor" demişti.

Bu korku aslında anlaşılabilir. 20 yıllık iktidarı esnasında seçimlere hile karıştırmak, muhalifleri hapse atmak, basını susturmak, Çeçenistan, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye'deki silahlı çatışmalarda gerçekleştirilen mezalim veya diğer yolsuzluklar için yurt içinde de uluslararası platformda da sorguya çekilme ihtimali, Putin'i en azından ürkütüyordur.

Resmi makamlar Putin'in sağlıklı olduğunu ve devlet başkanlığından çekilmeyeceğini iddia ediyor.  Ancak dokunulmazlık kalkanını hazırlatması başka bir şey söylüyor.  

Stalin'den sonra Rusya'da en uzun süre, yani 20 yıl iktidarda kalan Vladimir Putin'in geleceği, sırf Rusya vatandaşlarını değil dünyayı da ilgilendiriyor.

Trump'ın seçimi kaybetmesi birçok yerde yeni umutlar ve beklentiler doğurdu. Putin'in çekilmesi de benzer etki yaratacaktır diye düşünüyoruz.

Pandemiye ek, liderlerin saldırgan politikalarını sürdürmeleri aslında bütün dünya vatandaşlarını çok rahatsız ediyor ve geleceğe ümit ile bakmalarını engelliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU