Aşırı sağcılardan yeni komplo teorisi: "Soros seçimlere müdahale ettiği için tutuklandı"

Ünlü milyarderin tutuklandığının kanıtı olduğu öne sürülen "suç duyurusu" belgesinin üzerinde oynandığı anlaşıldı

George Soros, ABD'de yakın zamanda yaşanan protestoları fonlamakla da itham edilmişti (Reuters)

Adı bugüne kadar pek çok komplo teorisinde geçmiş bir isim olan milyarder George Soros son olarak ABD seçimleriyle ilgili bir ithamla gündeme geldi.

Aşırı sağa ait bir internet sitesinin yaydığı haberde Soros'un "seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle tutuklandığı" ileri sürüldü.

Your News Wire adlı sitede yer verilen bilgide, "George Soros seçim müdahalesi nedeniyle Philadelphia'da tutuklandı. Yargıç, yayın yasağı getirdi" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak CrowdTangle'ın analizlerine göre yayımlandığı ilk gün Facebook'ta 5 binden fazla paylaşım alan 23 Kasım tarihli haberde kullanılan ve Soros'un tutuklandığının kanıtı olduğu öne sürülen "federal suç duyurusu" görüntüsünün üzerinde oynandığı ortaya çıktı.

Factcheck.org sitesi, görüntü üzerinden yaptıkları aramada, bahsi geçen suç duyurusunun aslında üst düzey siber saldırılarla suçlanan 6 Rus vatandaşına ait olduğunu belirtti.

Habere göre ABD Adalet Bakanlığı 19 Ekim tarihli suç duyurusunda, Rus istihbarat görevlilerinin, diğer bazı hususların yanı sıra Fransa'daki seçimleri baltalamayı ve "Rusya'yı sinir gazı kullanılmasından sorumlu tutma" çabalarını engellemeyi amaçladıklarını bildirmişti.

Your News Wire sitesininse bu suçlamada Rus vatandaşların isimlerini kaldırıp söz konusu belgeyi Soros'un "komplo, elektronik dolandırıcılık ve diğer ithamlarla" suçlandığını gösterecek şekilde değiştirdiği ifade edildi.

Uzun yıllardır komplo teorilerinin hedefinde bulunan Soros, hakkında hazırlanan yeni bir belgeselde kendisine yöneltilen suçlamalar karşısında sessizliğini bozarak, "Bazı insanları sinir ettiğim için mutluyum" demişti.



Independent Türkçe, Factcheck.org

DAHA FAZLA HABER OKU