Timsahların kuyruklarını kertenkeleler gibi yenileyebildiği keşfedildi

"Farklı hayvanların dokularını nasıl onardığını ve yenileyebildiğini anlarsak, bu bilgi daha sonra tıbbi tedaviler geliştirmek için kullanılabilir"

Timsahlar takımından Amerikan aligatoru (Louisiana Vahşi Yaşam ve Balıkçılık Departmanı)

Kertenkeleler gibi çok küçük sürüngenlerin kuyruklarını yenileyebildiği biliniyor. Onlardan çok daha büyük olan timsahlar takımının kuyruğunu yeniden büyütüp büyütemeyeceği sorusu ise uzun süredir bilim insanlarının kafasını kurcalıyordu.

Ancak Arizona Eyalet Üniversitesi ve Louisiana Vahşi Yaşam ve Balıkçılık Departmanı’ndan bir araştırma ekibi, Amerikan aligatorlarının kuyruklarını toplam uzunluklarının yüzde 18'ine kadar yeniden büyütebildiğini ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmiş görüntüleme tekniklerine başvuran araştırmacılar, Amerikan aligatorunun yeniden büyüyen kuyruklarını inceledi. Bunun sonucunda yeni kuyrukların, kan damarları ve sinirlerle iç içe geçmiş bir bağ dokusuyla çevrili kıkırdaktan oluşan merkezi bir iskelete sahip karmaşık yapılardan oluştuğu saptandı.

Araştırmacılar, kuyruklarını yeniden büyütme yeteneğinin bu hayvanlara bulanık sulardaki yaşam alanlarında avantaj sağladığını tahmin ediyor.

Bilim insanlarına göre timsahlar, kertenkeleler ve insanların tümü, amniyot adı verilen omurgalı bir hayvan grubuna ait. Bu nedenle timsahların kuyruklarını yeniden büyütmesini sağlayan karmaşık yapıya dair bulgular, amniyotlardaki gelişim sürecine dair daha fazla bilgi sağlayabilir.

Scientific Reports isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarlarından Yaşam Bilimleri Profesörü Kenro Kusumi, "Timsahların, dinozorların ve kuşların ataları yaklaşık 250 milyon yıl önce ayrıldı. Timsahlar bu karmaşık yapıdaki kuyrukları yeniden büyüten hücresel mekanizmayı korurken, kuşlar bu yeteneği kaybetmiş" dedi ve ekledi:

Bu da evrim sırasında bu yeteneğin ne zaman kaybolduğu sorusunu gündeme getiriyor. Bir yerlerde, soyları modern kuşlara uzanan ve kuyruklarını yeniden büyüten dinozor fosilleri var mı? Literatürde buna dair herhangi bir kanıt bulamadık.

Makalenin bir diğer yazarı Rebecca Fisher da bu tür araştırmaların önemini şöyle açıkladı:

Farklı hayvanların dokularını nasıl onardığını ve yenileyebildiğini anlarsak, bu bilgi daha sonra tıbbi tedaviler geliştirmek için kullanılabilir.

 

Independent Türkçe, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU