İlhan Ömer: ABD, yaptırımlarıyla Venezuela’daki yıkıma öncülük ediyor

ABD'li kongre üyesi, ülkesinin Venezuela’da yaşananlara zemin hazırladığını söyledi

İktidar tartışmalarının sürdüğü Venezuela şiddet olaylarına sahne oluyor / Fotoğraf: AFP

ABD Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman kadın üyesi İlhan ÖmerVenezuela’da yaşanan siyasi karışıklıktan Amerikan dış politikasını sorumlu tuttu. Ömer, ABD’nin istediği rejim değişikliğinin hem ABD’ye hem de hedef alınan ülkelerdeki halklara zarar verdiğini belirtti.

“Demoraksi Şimdi!” (Democracy Now) adlı radyo programına katılan Ömer, ABD’nin Orta Amerika’daki müdahalelerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan yaptırımlarının uzun vadeli etkilerine dikkati çeken Ömer, “Bilirsiniz, uyguladığımız birçok politika, Venezuela’da adeta yıkıma öncülük etti. Dahası, bugün geldiğimiz noktaya bir anlamda biz zemin hazırladık” şeklinde konuştu.

“Bu tür bir zorbalığın ve rejim değişikliğine götüren yaptırımların Venezuela gibi ülkelerin halklarına faydasının dokunmadığını” belirten Ömer, bu tutumun kesinlikle ABD’nin de yararına olmadığını belirtti. 

Programda ABD’nin yaklaşımını tartışan Ömer, Donald Trump yönetiminin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın “ABD’nin Orta Amerika’da uyguladığı birçok yıkıcı politikada önemli etkisinin olduğunu” söyledi. 

 

ilhan afp.jpg
İlhan Ömer / Fotoğraf: AFP

 

Ömer, “Henüz fark ettiğimiz üzere bu durumun, Orta Amerika ve Güney Amerika’dan gelen kitlesel göçlerle de doğrudan ilişkisi var” dedi. 

İlhan Ömer ayrıca, “Bilirsiniz, Elliott Abrams gibi insanlar, yeni muhafazakarlar ve savaş çığırtkanları, uzun süredir kendi politik istekleri için bastırıyor. Bu kişilerin onlarca yılda yarattığı yıkımın benzerlerini, şimdi yalnız Orta Amerika’da değil, dünyanın birçok bölgesinde görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Elliott Abrams'ın, daha önce İran-Kontra meselesinde Kongre’den bilgi sakladığı ortaya çıkmış ve George H.W. Bush tarafından affedilmişti. 

Öte yandan, ABD’nin onlarca yıldır dış politikada başvurduğu temel yöntemlerden biri olan yaptırımlar, Trump yönetiminin ağırlıkla kullandığı bir seçenek oldu. 

Trump ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un başını çektiği ekip, martta Venezuela’ya yeni yaptırımları uygulamaya koydu. Bu kararda amaç Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu, koltuğunu Beyaz Saray’ın desteklediği Juan Guaido’ya bırakması için zorlamaktı.

Kabul edilen yaptırımlar ve Guaido’nun çabaları, bu hafta Karakas’taki kitlesel protestolarda sonuç verdi. Guaido ve Maduro iktidar için mücadele ederken, başkentte şiddet olayları yaşanmaya başladı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU