AIDS'le mücadelede önemli keşif: Tedavi, HIV'in cinsel yolla bulaşmasını önlüyor

Yeni bilimsel araştırmaya göre, antiretroviral tedavi AIDS virüsünün cinsel yolla bulaşmasını önlüyor

1980'lerde başlayan AIDS salgınından bu yana, 77 milyondan fazla insana HIV virüsü bulaştı / Fotoğraf: The Independent

Tom Barnes - The Independent

Bilim insanları AIDS tedavisinin, aynı zamanda virüsünün cinsel yolla bulaşmasını önleyebileceğini keşfetti. Bu yeni keşifle AIDS’le mücadelede büyük bir adım atılmış olabilir. 

Avrupa genelinde binin üzerinde erkek çiftin katıldığı ve çiftlerden birinin HIV pozitif olup, antiretroviral tedavi gördüğü araştırmada, 8 yıllık süre zarfında HIV taşıyıcılarının prezervatif olmadan girilen cinsel ilişkide partnerlerine virüsü bulaştırmadığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni çalışma, AIDS virüsünü saptanamayan düzeylere indirme amaçlı uygulanan antiretroviral tedavinin virüsün cinsel yolla bulaşmasını önlediğini kanıtlıyor. 

Bilim insanlarına göre, HIV virüsünün yayılmasının tedaviyle önlenmesi, virüsün gelecekte tamamen yok edilebilmesi konusunda umut veriyor. 

Araştırmanın öncülerinden ve Londra Üniversitesi Akademisi'nden Profesör Alison Rodger araştırma bulgularının, tedavinin virüsün bulaşma riskini sıfırladığına dair kesin kanıtlar sunduğunu belirtti.

Araştırmacılar, tedavinin 8 yıl boyunca yaklaşık 472 muhtemel bulaşma vakasını önlediğini tahmin ediyor.

Lancet adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada, tedavinin bir partnerin HIV pozitif ve diğerinin HIV negatif olduğu heteroseksüel çiftlerde de aynı sonucu verdiğine ve sıfır risk taşıdığına dikkat çekiliyor.

8 yıllık süreçte 972 gey çiftten 15’ine HIV virüsü bulaştı. Ancak yapılan genetik testler bu enfeksiyonlara, başka bir cinsel partnerden bulaşan HIV virüsünün neden olduğunu gösterdi. 

1980'lerde başlayan AIDS salgınından bu yana, 77 milyondan fazla insana HIV virüsü bulaştı ve bunların yaklaşık yarısı (35,4 milyon) AIDS yüzünden hayatını kaybetti.

Küresel sağlık uzmanları, AIDS kaynaklı ölümlerin azalmasına ve tedavi gören insan sayısının artmasına rağmen, HIV’le mücadelenin çok riskli bir noktada olduğunu, dünya genelinde her yıl 1,8 milyon insanın AIDS’e yakalandığını söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU