CDC açıkladı: HIV'den ölüm oranı yarıya düştü

En yüksek ölüm oranı siyahiler ve melezler arasında

Uzmanlar, antiretroviral ilaçların bu düşüşte epey etkili olduğunu söyledi(AFP)

ABD'de Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri’ndeki (CDC) araştırmacılar, ülkede HIV'den ölüm oranının yaklaşık yüzde 50 azaldığını bildirdi.

CDC, National H.I.V. Surveillance System'ın (Ulusal HIV İzleme Sistemi) 2010 ve 2018 arasında HIV teşhisi konmuş 13 yaşından büyük kişilere ait verilerini inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğrudan HIV sebebiyle yaşanan ölümlerle uyuşturucu madde kullanımı, kardiyovasküler hastalıklar veya diğer sebeplerden yaşanan ölümleri ayıran araştırmacılar, HIV hastaları arasındaki genel ölüm oranının üçte bir oranında düştüğünü ortaya çıkardı.

Söz konusu virüs sebebiyle ölüm oranının yüzde 48,4 azaldığı, bin kişi başına 9,1’den 4,7’ye düştüğü ortaya kondu.

2017’de 16 binden fazla HIV hastası ölürken bu ölümlerin 5 bin 500’ü HIV yüzünden gerçekleşti.

Öte yandan, diğer nedenlerden kaynaklanan ölümler yalnızca yüzde 8,6 azaldı.

New York Times'ın haberine göre, çalışmayı gerçekleştiren epidemiyolog Karin Bosh, “Daha yapılacak işler var” dedi ve erken teşhisin epey önemli olduğunun altını çizdi.

Dr. Bosh, HIV’den ölen gençlerin oranının yaşlılardan daha çok olduğunu çünkü gençlerin ya sağlık sigortasının olmadığını ya da düzenli olarak bakıma gelmediklerini belirtti ve devam etti:

Bu endişe verici çünkü HIV ölümleri önlenebilir.

Uzmanlar, bu haberlerin AIDS’i bitirme adına gösterilen muazzam çabaların bir sonucu olduğunu belirtrken Kovid-19 pandemisinin bunlara darbe vurduğunu söyledi. Zira geçen aylarda CDC, HIV test sayılarını ya da Temas Öncesi Korunma Tedavisi (TÖKT) göz ardı etti

Birçok tesisin HIV kliniklerini kapattığı ya da bu tesislere giden kişilerin sayısının azaldığı vurgulandı. 

 

 

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Dr. Eileen Scully, diğer nedenlerden kaynaklanan ölümlerin kadınlar için endişe verici olduğunu çünkü HIV hastası kadınların birçok farklı kesimden geldiğini ve genellikle destekten yoksun olduklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Hem güven inşa etmek hem de azınlık kadınlarını, onları rahat hissettirecek ve onlara arka çıkacak sağlık sistemine dahil etmek için yapacak çok işimiz var.

HIV yüzünden ölümün en çok olduğu kesimlerse siyahiler ve melezler.

PreP4ALL Collaboration isimli destek grubunun yöneticisi James Krellenstein, en üst sıradaki sayıların etkileyici olmasına rağmen bunun aslında ABD’deki sağlık sisteminin herkese eşit muamele noktasındaki krizine işaret ettiğini söylerken şöyle konuştu:

 Gerçek şu ki, Mississippi’de yaşayan HIV hastası siyahinin ölme olasılığı, New York’taki HIV hastası beyazdan 6 kat daha fazla.

Krellenstein, insanların TÖKT erişimini yeterince iyi takip etmediği gerekçesiyle CDC’yi eleştirdi. TÖKT için üretilen iki ilacın kullanımında yüzde 8’e varan düşüşler yaşandığını belirtti.

Temmuzdaki bir bulaşıcı hastalıklar konferansında, bazı kliniklerin TÖKT alan hastalarında yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüş bildirdiği aktarılmıştı.

CDC’nin TÖKT kullanımını araştırması gerektiğini söyleyen Krellenstein, şöyle konuştu.

CDC’nin ve hatta kimsenin TÖKT’te neler olup bittiği konusunda bir cevabı olmaması kabul edilemez.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU