Türkiye’nin ilk organik okul projesi hayata geçirildi

Avrupa’da çalışmaları süren proje Türkiye’de bir okul tarafından ilk kez uygulanmaya başlandı. Menülerde, mevsiminde yetişmeyen meyve ve sebzeler yer almıyor

Fotoğraf: Pixabay

Öğrenciler, evde geçirdikleri süreden daha fazlasını okulda geçiriyor. Dolayısıyla okullardaki beslenme şekilleri, öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişiminde doğrudan etkili. 

Bu amaçla özellikle son dönemde pek çok okul, menülerini değiştiriyor, kampüslerinde sağlıklı yiyecek ve içeceklere yer veriyor. 

Sağlıklı beslenme şekli sunan kurumlardan biri de Kanada Okulları. Bu kurumun kampüslerinde doğal ve organik yaşam felsefesi uygulanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gıda mühendislerinin hazırladığı menülerde mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler yer alırken, organik sertifikalı ürünler de kullanılıyor. 

Türkiye'de ilk kez organik okul projesini hayata geçiren Kanada Okulları'nın Eğitim Koordinatörü Kimberly Schaschl, sebze ve meyvelerdeki kimyasalların çocuk sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor: 

"Çocuklar vücutları henüz gelişme dönemindeyken zaman içinde yüksek miktarda pestisit yükü alıyor ve bu nedenle kendini korumak için daha az donanımlıdır, hatta savunmasızdır. Yapılan pek çok çalışma, pestisitlere maruz kalmanın çocukluk çağında beyin gelişimini önemli ve kalıcı bir şekilde etkilediğini gösteriyor. Gelişim çağında pestisite maruz kalmak sosyal davranışları ve çizim yeteneğini de etkileyen beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarında hasara yol açmaktadır.” 

“Çocukluk çağı kanserlerini artırıyor”

Çocuklarda kanser vakalarının görülme sıklığının arttığını belirten yetkili, kimyasalların kansere etki ettiğini kaydediyor:

"Son dönemdeki pek çok çalışma, lösemi, beyin tümörleri ve nöroblastom gibi yaygın çocukluk çağı kanserlerini, pestisite maruz kalma ile ilişkilendiriyor."


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU