Uzmanlardan 5 Ramazan tavsiyesi

Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler

Fotoğraf: The Independent

Ramazan’ın günlerin uzayıp sıcaklıkların yükseldiği sıcak aylara denk geldiği zamanlarda, oruç tutanların özellikle dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.  

Gün boyu tutulan oruç sırasında vücudun su dengesini korumak ve metabolizmayı çalışır halde tutmak önemli.

Alınan tuz miktarına dikkat etmek, hafif egzersiz yapmak gibi yöntemlerle de oruç tutarken genel sağlığı kontrol altında tutmak mümkün.

Uzmanlara göre Ramazan’da nasıl oruç tutulmalı? İpuçları bu yazıda.

 

su.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

Vücudun su dengesini koruyun

İftar sonrasında yeterli miktarda su içmek çok önemli.

İftar ve sahur arasında en az 8 bardak su içmeyi tavsiye eden fizyoterapist Yasmin Badiani, “İdrar söktürücü kafeinli içecekler su kaybını artırdığından bunlardan kaçının. Gazlı içecekler de sindirim sürecini yavaşlattığından iyi bir sıvı kaynağı değil” diyor.

Vücudunuzun vitamin deposunu yeniden doldurmaya yardımcı elektrolitleri içtiğiniz suya katmanız da önemli.

Kızartılmış yiyeceklerden kaçının

Gün boyu bir şey yemeyip iftar vakti geldiğinde fast-food tarzı yiyecekler tercih etmek çok cazip gelebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak besleyici özelliği olmayan bu yiyecekleri tüketmek ertesi gün şişkinlik ve halsizliğe neden olabilir.

Badiani, “Meyve, sebze ve protein içeren dengeli beslenme için sadece birkaç saatimizin olduğu bir zamanda, besin değeri daha yüksek gıdalar tükettiğinizden emin olun” ifadelerini kullanıyor.

Orucun ardından mide aşırı yağlı yiyeceklere karşı hassaslaştığından kızartılmış yiyeceklerin, insanların halsiz ve şişkin hissetmesindeki rolü büyük.

Basit egzersizler yapın

Oruç esnasında ağır egzersiz tavsiye edilmese de makul düzeyde egzersizler yapılabilir.  

İngiltere merkezli Birmingham City Üniversitesi’nde spor ve egzersiz bölümü öğretim görevlisi ve doktora araştırmacısı Ayazullah Safi koşu ve ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden kaçınmayı öğütleyerek şunları ekliyor:

“Oruç tutarken vücudun sahip olduğu enerjiyle sıradan bir gündeki enerjinin aynı olmadığını hatırlamak önemli. Mümkün olduğunca aktif yaşam tarzımızı korumalıyız ancak Ramazan boyunca yürüyüş, vücut esnetme hareketleri ve meditasyon gibi kan dolaşımını artıran hafif hareketler kesinlikle tavsiye edilir.”

Safi oruçluyken ağır egzersiz yapmanın düşük tansiyona, baş dönmesine hatta yaralanmaya yol açabileceğine dikkat çekiyor.

 

tuz.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

Tükettiğiniz tuz oranına dikkat edin

Safi ayrıca iftarda ve sonrasında yüksek oranda tuz tüketiminin susuzluğu artırıp ertesi gün olumsuz sonuçlara neden olabileceğini söylüyor.

Oruç tutanların tabaklarındaki yemeğe ya da yemek pişerken eklenen tuz miktarına dikkat etmeleri gerekiyor.

Sağlıklı alışkanlıklar edinin

Gün içinde hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemek, kendinizi sınırlama ve sağlıklı alışkanlıklar edinmede Ramazan’ı sizin için büyük fırsata dönüştürebilir.  

Badiani konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Ramazan sadece oruç tutmak anlamına gelmiyor. Bu ayda kendini kontrol etmek ve kendini geliştirmek de çok önemli. Sigara ve nargile, fiziksel ve zihinsel olarak vücuda zarar verdiğinden sağlıklı yaşam tarzı için elverişli değil. Günün çoğunu sigara içmeden geçirmeniz gereken Ramazan ayı sigarayı bırakmanız için iyi bir fırsat.”

Ayrıca eğer rahatsızsanız, hamileyseniz veya başka bir sağlık sorununuz varsa, Badiani oruç tutmadan önce doktora danışmanızı öneriyor.



 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU