Suudi Arabistan'da bir yıldır tutuklu bulunan 4 kadın aktivist serbest bırakıldı

Geçtiğimiz yılın haziran ayında tutuklanıp son bir ay içerisinde serbest bırakılanların sayısı 7’ye ulaştı

Fransız kadınların tutukluların serbest bırakılması için Suudi Arabistan'ın Paris Büyükelçiliği önünde yaptığı eylem / Fotoğraf: Reuters

Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan QST İnsan Hakları Kuruluşu’ndan yapılan açıklamaya göre Suudi Arabistanlı yetkililer, yaklaşık bir yıldır cezaevinde bulunan 4 kadın aktivisti serbest bıraktı.

Serbest bırakılanların isimlerinin Hatun Fasi, Emel Harbi, Misa Mani ve Abid Nemnaki olduğu belirtildi.

Reuters’ta yer alan bilgiye göre geçtiğimiz Nisan ayında 10 Suudi kadın batılı gazetecilerle ve diplomatlarla iletişime geçtikleri gerekçesiyle hakim karşısına çıkartılmıştı.

Serbest bırakılanların sayısı 7’ye ulaştı

Yaklaşık bir hafta önce ise mahkeme üç Suudi kadını duruşmalara katılma şartıyla serbest bırakmıştı.

Devlet yetkililerinden elde edilen bilgiye göre Riyad’daki Ceza Mahkemesi önümüzdeki günlerde diğer kadın tutukluları da serbest bırakabilir.

Ancak şu ana kadar bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi aktarılmış değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi siyasi aktivist Luceyn Hezlul ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Riyad Başsavcılığı’nın cezaevinde işkence yapıldığına yönelik iddiaları reddettiğini aktardı.

Daha önce aralarında Kanada, Avustralya ve Fransa’nın da bulunduğu 36 ülke tutukluların bırakılması yönünde Suudi Arabistan’a çağrıda bulunmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’a gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Riyad yönetimine konuyu iletmişti.

Söz konusu kadın aktivistler, geçtiğimiz yılın haziran ayında kadınların araç sürmesine olanak sağlayan düzenlemeden birkaç hafta sonra gözaltına alınmıştı.

Aynı operasyonda 5 Suudi erkek tutuklansa da, daha sonra bu kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararlaştırılmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU