Dünya Basın Özgürlüğü gününün hatırlattığı raporlar ve Türkiye’nin kırık karnesi

3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yılında aldığı kararla tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün son raporunda Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 157. sırada yer alıyor

Fotoğraf: Pixabay

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tema her sene farklı oluyor. 2019 teması: Dezenformasyon çağında demokrasi, gazetecilik ve seçimler için medya

Uluslararası raporlarda Türkiye’nin karnesi

Her yıl Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yapılan 'Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi' sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 157. sırada yer aldı. Sıralamada Türkiye’nin bir sıra önünde Afrika ülkesi Ruanda bir sıra gerisinde ise Kazakistan bulunuyor.

Listede birinci sırayı Norveç aldı. Norveç'i İsveç, Hollanda ve Finlandiya takip ediyor. Almanya listede 15. sırada yer alırken İngiltere 40, ABD 45. sırada.

Türkiye 2018'deki durumunu ve sıralamasını aynen devam ettiriyor. 2017'deki değerlendirmeye göre 2018'de 4 basamak gerilemiş olan Türkiye aynı zamanda dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak kayda geçiyor.

Uluslararası Basın Enstitüsü'ne göre 162, Türkiye Gazeteciler Sendikası'na göre 142, Çağdaş Gazeteciler Derneği'ne göre 139 basın çalışanı cezaevinde.

Medyanın yüzde 95'i hükümet etkisi altında

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün hazırladığı rapora Türkiye’de hükümet medyanın yaklaşık yüzde 95’ini etkisi altına aldı.

Hükümet yetkilileri hapiste olanların gazeteci olmadığını, olanların da gazetecilikten ötürü hapiste olmadığını savunuyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in verilerinde Türkiye son 12 yılda toplam 56 basamak düşüş yaşadı ve ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House'un 2019 raporuna göre de bir kez daha geriledi ve puanı 31'e düştü. 'Basının özgür olmadığı ülkeler' arasında yer alan Türkiye'de "adil ve şeffaf seçimler için gerekli ortamın oluşmasının iyice zorlaştığı kaydedildi.

ABD’den basın özgürlüğü gününde Türkiye paylaşımı

ABD Türkiye Büyükelçiliği, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde sosyal medya hesabından Türkiye'yle ilgili bir mesaj paylaştı. Türkçe paylaştığı mesajda adil yargı vurgusu yapıldı.
 


Büyükelçiliğin paylaşımına yanıt Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan geldi. Altun İngilizce paylaştığı mesajda "ABD'yi basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya çağırıyoruz. Washington aşırı yoksulluk ve ırk ayrımcılığı gibi sorunlara odaklanmalı" ifadelerini kullandı.
 



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU