Solcular ABD'nin Suriye'den çekilmesine üzülmeli mi, sevinmeli mi?

Beyaz Saray'ın internet sitesinde başlatılan "Rojava Yemen olmasın" başlıklı imza kampanyası Türkiye solunda "emperyalizme yandaşlık" tartışmasına dönüştü. Polemik sol hafızanın en güçlü imgelerinden 6. Filo'ya kadar uzandı

Ali Dağlar

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin Suriye’den çekilme kararını açıklaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyonun “an meselesi” olduğunu ilan etmesinden hemen sonra geldi. 

Trump’ın kararı YPG’nin Kuzey Suriye’deki varlığı ve planları açısından yeni bir denklem anlamına geliyordu. Kimi yorumculara göre ABD’nin bölgeden çekilmesi, Türkiye’nin elini rahatlatacak, Fırat’ın doğusuna yapmayı planladığı askeri müdahalede işini kolaylaştıracaktı. 
PYD kontrolündeki bölgelerde halk sokaklara inip ABD üslerine yürüdü. Çekilme kararının iptal edilmesini istediler. PYD Diplomatik İlişkiler Eş Başkanı Salih Müslim, Amerika’nın bölgeden çekilme kararının Türkiye’nin operasyon hazırlığıyla bağlantılı olduğunu öne sürüp Kürtlere birlik çağrısı yaparken, “Uluslararası koalisyonu çağırmadıkları gibi, git de demediklerini” söyledi.

İlk taşı Cumhuriyet attı

Türkiye’de sol ve emperyalizm tartışmasını başlatan haberse bir imza kampanyasıyla geldi. ABD’de Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde “Rojava’nın Bir Başka Yemen Olmasına İzin Vermeyin” başlıklı bir kampanya başlatıldı.

 

Kampanyanın arkasında Kürt siyasetine yakın isimler vardı. Cumhuriyet gazetesi 22 Aralık 2018’de imza kampanyasını manşetine taşıdı. 

“Emperyalizme 'gitme' çağrısı” manşetinin altında, imza kampanyasına “6. Filo’ya secde duranlardan farksız” tepkileri gösterildiği ifade ediliyordu.

 

 

 

Kürt gazeteci destek çağrısı atınca

Gazeteci Fehim Işık, aynı gün Beyaz Saray sitesindeki imza kampanyasına destek çağrısı yapan bir tweet attı. Işık, kampanya linkini ekleyerek “İmzalarınız bekleniyor... Tabi gelen maili onaylamanız şart. Aksi durumda imzanızın bir anlamı yok. https://petitions.whitehouse.gov/thank-you/2717092 …” paylaşımında bulundu.  

 

Bu tweete gazeteci İsmail Saymaz, “PKK’ya yakın çevreler Amerika Suriye’den çekilmesin diye imza kampanyası başlattı. Utanç verici. Anti-Emperyalist geçmişiyle, ODTÜ’de Amerikan büyükelçisinin aracını yakmakla, Altıncı Filo’yu denize dökmekle övünen kimi sol grupların PKK karşısındaki sessizliği ise yüz kızartıcı” diyerek yanıt verdi. 

 

 

Polemik sertleşti

Saymaz’a yanıt Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nazan Üstündağ’dan geldi; “Anti-emperyalist olacaksan önce kendi ülkenin sömürgeciliğine emperyalizmine karşı çıkacaksın. Hamasetle düşmanlıkla başkasına çamur atmakla aptallık yaymayacaksın”. 
İkinci yanıt HDP’nin milletvekili adayı gösterdiği fakat seçilemeyen Veli Saçılık’tan geldi. Saçılık, “NATO’ya bağlı ordudan övgüyle bahsederek antiemperyalist olunmuyor. ABD dün katildi, bugün de katil. Kardeş halk olan Kürtlerin varlığını, dilini, haklarını dünyanın her köşesine müdahale ederek yok saymaktan daha büyük utanç yoktur bence. Bir sosyalist olarak fikrim budur” ifadelerini kullandı.

Aygün: “Sosyalistler ‘HDP fırça atacak’ korkusuyla çıtını çıkaramıyor”

PKK çizgisinde yayın yapan Yeni Özgür Politika yazarı Veysi Sarısözen de Twitter hesabından söz konusu imza kampanyasının manipüle edildiğine öne sürüp şu paylaşımı yaptı: “PKK’ye yakın çevreler Amerika Suriye’den çekilmesin diye imza kampanyası filan açmış değiller. Ancak ‘Trump’ın Erdoğan’a Rojava’yı işgal izni’ vermesine itiraz etmekteler. Sen bu ‘izne’ itiraz ediyor musun? Saray’ın işgaline ne diyorsun? De ki, antiemperyalizmini anlayalım”

“ABD çekilmesin” söylemine karşı çıkan bir başka isim Birgün yazarı, eski CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün oldu. Aygün,  “PKK/HDP siyaseti solu-sosyalistleri öyle bir hale getirdi ki: ‘ABD Suriye’de kalsın’ diye imza toplanabiliyor. Ve bu adamlar sosyalistlerin gazetelerinde, TV’lerinde başköşede. Sosyalistler ‘HDP fırça atacak’ korkusuyla çıtını çıkaramıyor. Ne hazin, ne dramatik. Ne ahmakça” tivitini attı. 

 

 

Fehim Işık’ın Twitter üzerinden verdiği tepki çok sertti. “Milliyetçi, dinci, ulusalcı olmaları fark etmiyor. Türkiye NATO bombalarını üzerimize yağdırdığında da, devletleri ABD’ye, “Çekil biz geleceğiz’ dediğinde de, ha bire alkışlıyorlar. Biz, ‘Kürt halkının katledilmesine engel olun’ dediğimizde ise hain ilan edilip saldırıya uğruyoruz. Kimse canını sıkmasın… Utanma duyguları oluşur mu, bilmiyorum!.. Ama oluşursa, bugünler geçtiğinde onlar sömürgecilerin işgaline destek verdikleri, Kürt halkının katledilmesini onayladıkları için utanacaklar… Onlar utanmasa da, çocukları ve torunları onlar adına utanacak…”

 

 

İdris Nassan: Suriyeli Kürtler, her yaştan insan ABD askerine müteşekkir

Bu tartışmalar devam ederken eski Kobani Dışişleri Bakanı ve insan hakları aktivisti titrini kullanan İdris Nassan Twitter'da İngilizce olarak şu paylaşımda bulundu: 
“ABD askerinin Suriye’den çekilmesi dünyanın sonu değil. SDG, Kürt savaşçılar ve halkının garantisi olan başka alternatifleri de var. Suriyeli Kürtler, çocuklar, kadınlar ve her yaştan insan ABD askerine müteşekkir ama halk ve liderler geri çekilme kararına karşı ve onların IŞİD’e karşı  gösterdiği çabanın değerinin farkında.”

Aktan: Hepi-topu üç, beş sosyalist

Duvar yazarı İrfan Aktan da bugünkü “Kürt gibi hissetmek” başlıklı köşe yazısında, kampanya karşıtı isimleri eleştirdi. Aktan yazısının son bölümünde, “ABD emperyalizminin yerel ortağı olmaya hevesli devletlerinin ‘kadife eldivenli çelik yumruğunun’ bölgede yaratabileceği büyük trajediye tepki göstermek yerine, Kürtlerin ‘ABD gitmesin diye imza toplayacak kadar utanç verici tavırlarını’ faş etmek tekin, Kürtlerin bu ‘utancına’ kaynaklık eden tehditleri söylemek ise ne yazık ki bedel gerektiriyor.” dedi. Aktan bugün de köşe yazısını paylaşarak şu tiviti attı: “Kürtlerin ABD ile bölgedeki güçler karşısında düştükleri ikilemle alay edip Kürtlerle dayanışan hepi-topu üç, beş sosyalisti bile bu tavırlarından vazgeçirmeye zorlamak, soldan istifa etmenin ötesinde, utandıran anlamlar içeriyor.”
 

DAHA FAZLA HABER OKU