Aşı karşıtı Scientology tarikatının gemisi kızamık yüzünden karantinaya alındı

Karantina kararı, ABD’de 700’den fazla kızamık teşhisinin koyulduğu ve hastalığın 25 senenin en yüksek seviyesine ulaştığı döneme denk geldi

Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

Scientology Kilisesi’ne ait bir yolcu gemisi, araçta kızamık vakası teşhis edilince Karayipler’deki Saint Lucia açıklarında karantinaya alındı.

Kızamık vakasını haber alan yetkililer, yolcuların ve mürettebatın gemiden ayrılmasını yasakladı.

300 kişinin bulunduğu düşünülen gemide, en az bir kişinin kolay bulaşan kızamık virüsünü taşıdığı tespit edildi.

NBC News adlı haber kanalına konuşan bir sahil güvenlik görevlisi, geminin adının “Freewinds” olduğunu ve Scientology Kilisesi tarafından işletildiğini söyledi. Aynı kanala konuşan diğer resmi görevliler de geminin Pazartesi gününden beri karantinada olduğunu açıkladı.

Uluslararası gemi takip sitesi MarineTraffic.com da Saint Lucia’nın başkenti Castries’e yakın bir limanda, SMV Freewinds adlı bir yolcu gemisinin demirlediğini belirtti.

Scientology tarikatının internet sitesi, söz konusu gemiyi “Scientology dininde en ileri ruhani rehberlik için dini inziva yeri” olarak tanımlıyor.

Tarikatının kurucusu L. Ron Hubbard, 1960’ların sonları ve 1970’lerin başlarında kendi “Deniz Organizasyonu’nu” kurduktan sonra zamanının çoğunu denizlerde geçirdi.

 

 

Dr. Merlene Frederick-James YouTube’da Salı günü yayımlanan videoda, Saint Lucia’nın sağlık bakanlığının adada oluşacak salgın riski hakkında Pan Amerikan Sağlık Örgütü’ne danıştığını belirtti.

Frederick-James, “Geminin karantina altına alınmasının ihtiyatlı bir davranış olacağını düşündük” dedi.

Karantina kararının, ABD’de 700’den fazla kızamık teşhisinin koyulduğu ve hastalığın 25 senenin en yüksek seviyesine ulaştığı zamana denk gelmesi dikkat çekti.

ABD’deki vakaların çoğu, hastalığa karşı bağışıklık sağladığı teyit edilen aşıları olmayan çocuklarda görüldü.

Uzmanlar bu durumu, aşı karşıtlığına ve virüsün bağışıklığı olmayan kişiler arasında hızla yayılmasına bağlıyor.

Geçen hafta Los Angeles’taki yetkililer de 2 üniversite kampüsünün karantinaya alınmasını emretmişti.

Kızamığın, hastalığa bağışıklığı olmayan kişiler arasındaki bulaşma oranı, yüzde 90 civarında. Solunum yoluyla bulaşan hastalığa yakalanmış kişiler, belirtiler başlamadan 4 gün önce hastalığı başkalarına bulaştırabiliyor.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Özlem Sakin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU