Mahkemeye çıkarılan Julian Assange ABD'ye iade edilmek istemediğini söyledi

ABD’nin sınır dışı edilmesini talep ettiği Assange duruşmaya, Belmarsh hapishanesinden görüntülü bağlandı

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi önünde toplanan kalabalık, "Julian Assange'a özgürlük" yazılı dövizler taşıdı / Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest – The Independent

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, sınır dışı edilmesine ilişkin görülen duruşmada “gazetecilik yaptığı için” ABD’ye iade edilmeyi istemediğini söyledi.

Amerikalı yetkililer, 47 yaşındaki Assange’ı ABD Savunma Bakanlığı’na ait bilgisayarlara girmek ve gizli belgeleri sızdırmak için komplo kurmakla suçluyor.

ABD’nin sınır dışı edilmesini talep ettiği Assange duruşmaya, Belmarsh hapishanesinden görüntülü bağlandı.

Wikileaks kurucusu, “Birçok ödül kazanan ve çok sayıda insanı koruyan bir gazetecilik yaptığım için ABD'ye iade edilmek istemiyorum” dedi. Yaklaşık 10 dakika süren savunmanın ardından, Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma 30 Mayıs’a ertelendi. 12 Haziran’da ise daha kapsamlı bir duruşma yapılması planlanıyor.

Julian Assange, 2012’de sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden geçen ay zorla çıkarılmış ve tutuklanmıştı. Assange bu hafta başında, kefaletle serbest bırakılma koşullarını ihlal etmekten suçlu bulundu ve 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı.

Amerikalı savcılar nisan ayında, Assange’ın Pentagon’un bilgisayarına girmek için, istihbarat analisti Chelsea Manning’le işbirliği yapmakla suçlandığını açıklamıştı. Savcılara göre Assange, istihbarat analisti Manning’e şifre kırma konusunda yardım etti.

ABD tarihindeki en büyük gizli belge sızdırma faaliyetinde rol oynadığı iddia edilen Assange, suçlu bulunması halinde 5 yıla kadar hapis cezası alabilir.

 

 

ABD yönetiminin avukatı Ben Brandon, soruşturmayı yürüten yetkililerin Assange’la Manning arasında 2010’da gerçekleşen çevrimiçi sohbeti tespit ettiğini ileri sürdü.

Öte yandan, Assange’a destek olmak isteyen kalabalık bir grup, Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde toplandı. Duruşma salonuna girebilenlerin bir kısmı ayakta kalırken, bir kısmı da yerlere oturmak zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişilerin arasında ABD’nin devlet kurumlarını hacklediği iddia edilen ve İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin ABD’ye teslim etmeyi reddettiği Lauri Love da vardı.

Yargıçlar, Asperger sendromlu Love’un iadesinin “fiziksel ve zihinsel durumuna ağır gelebileceğine” karar vermişti.

Suffolk kasabasında yaşayan 34 yaşındaki Love, “süreci gözlemlemek ve sürecin adil bir şekilde işlediğinden emin olmak için” mahkemeye geldiğini söyledi.

Love, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bütün bu zorluklardan geçtim. Julian’ın ABD’ye iade edilmesine karşıyım. Çünkü kendim gibi onun da ABD’de adil şekilde yargılanma şansının olacağını düşünmüyorum. Bu yargılamanın ne kadar travmatik olabileceğini biliyorum. Yıllarca başka bir ülkeye götürülmekten ve kötü muamele görmekten korktum.”

 

assange-weiwei-protest.jpg
Julian Assange'a destek olmak için Berlin'de miting düzenlendi / Fotoğraf: AFP

 

Ayrıca Çinli sanatçı ve aktivsit Ai Weiwei’nin de yer aldığı bir grup gösterici, Wikileaks kurucusuna destek olmak için Berlin’de düzenlenen mitingde Assange maskeleri taktı.

Göstericilerin “Hepimiz Julian Assange’ız” yazılı pankartlar taşıdığı görüldü.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU