İspanya’da seçimlerin ardından: Pedro Sanchez muhalefet partileriyle görüşecek, Podemos sol koalisyon istiyor

Sosyalist lider Sanchez, hükümet kurma çabaları kapsamında Halk Partisi, Vatandaşlar Partisi ve Unidas Podemos’la görüşecek. Bu partilerin arasında sadece Unidas Podemos koalisyon hükümetine sıcak bakıyor

Pedro Sanchez genel seçimden bir gün sonra parti toplantısında / Fotoğraf: Reuters

İspanya’da hafta sonu yapılan genel seçimlerden birinci parti çıkan Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, koalisyon arayışlarının ilk adımı olarak gelecek hafta muhalefetteki partilerin liderleriyle görüşecek. Hükümet kurma müzakerelerinin zorlu geçmesi bekleniyor.

İspanya’da pazar günü yapılan seçimleri Pedro Sanchez’in merkez sol partisi PSOE kazansa da tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemedi. Sanchez’in hükümet kurabilmesi için diğer partilerin desteği gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyalist lider Sanchez, zaman alması beklenen hükümet kurma sürecini muhafazakar Halk Partisi’nin, liberal sağdan Vatandaşlar Partisi’nin ve sol görüşlü Unidas Podemos’un lideriyle görüşerek başlatacak.

Bu partilerin arasında sadece Unidas Podemos koalisyona sıcak bakıyor. Halk Partisi ve Vatandaşlar Partisi, merkez sol görüşlü PSOE ile yakın iş birliğini reddediyor.

Öte yandan Sanchez’in partisi PSOE, diğer partilerin desteğiyle tek başına azınlık hükümeti kurmak istediklerini açıkladı.

Ancak Unidas Podemos lideri Pablo Iglesias, El Pais gazetesinde yer alan dünkü makalesinde PSOE’nin kendi partisiyle resmi bir koalisyon arayışı içinde olması gerektiğini belirtti. Iglesias, “Hükümetin istikrarlı ve sol görüşlü olması için Unidas Podemos’un varlığı zaruridir” ifadesini kullandı.

Sanchez’in partisinin, sağ kanattaki partilerin birleşmesiyle sayıca üstünlüğünü kaybedeceğine işaret eden Iglesias, bunun istikrarsızlığa yol açacağını ve yönetimi, politikalarını kabul ettirebilmek için, bu partilere bel bağlamak zorunda bırakacağını söyledi. 
 


PSOE ve Podemos partileri birlikte bile yeterli çoğunluğa ulaşamıyor, yasaların geçmesi için en azından bir partinin daha desteğine ihtiyaçları var. İspanya parlamentosunda, kendi bölgelerinin bağımsızlığını savunanların da aralarında bulunduğu birçok küçük bölgesel parti bulunuyor. Ancak Pedro Sanchez bu partilerle yılın başında bir uzlaşmaya varamamış ve bu da Sanchez’in erken seçim çağrısında bulunmasına neden olmuştu.

Bölgesel partilerin en büyüğü bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), bu hafta başında, Sanchez’e ülkeyi yönetmesi için “açık çek” vermeyeceklerini bildirdi. Ancak parti iş birliğine istekli olduklarını belirtti.

ERC, bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilere yönelik davaların sonlandırılması ve Katalonya için bağımsızlık referandumunun mümkün kılınması karşılığında PSOE’yle masaya oturabileceklerini söyledi.

İspanya seçimlerinde merkez sol PSOE oyların yüzde 28,7’sini alırken, muhafazakar Halk Partisi yüzde 16,7 oy aldı. Liberal sağdan Vatandaşlar Partisi’nin oy oranı yüzde 15,9 olurken, sol görüşlü Unidos Podemos seçmenlerin yüzde 14,3’ünden destek gördü. Aşırı sağcı Vox ise oyların yüzde 10,3’ünü elde etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU