Leonardo da Vinci’nin yeni portresi bulundu

Söz konusu portre, sanatçının yaşadığı dönemde çizilen ve bugüne ulaşan ikinci portresi olabilir

500 yıl önce ölen İtalyasanatçı Leonardo da Vinci’nin bulunan yeni portresi, Londra’daki Buckingham Sarayı’nda ilk kez sergilenecek.

Söz konusu portrenin sanatçının yaşadığı dönemde çizilen ve bugüne ulaşan 2 portreden biri olduğuna inanılıyor.

Londra’da bulunan Kraliyet Koleksiyonu’nun (Royal Collection) baskı ve çizim bölümünün başkanı Martin Clayton, portreyi Windsor Kalesi’nde depolanan belgeleri incelerken buldu.

Clayton, bulduğu portrenin, 67 yaşında hayatını kaybeden sanatçının 1519’daki ölümünden kısa süre önce, ismi bilinmeyen bir asistanı tarafından çizildiğini ifade etti.

Bugüne ulaşan diğer portrenin de aynı dönemde çizildiği ve Leonardo’nun öğrencisi Francesco Melzi’ye ait olduğu biliniyor.

Keşfettiği protrenin Leonardo da Vinci’yi resmettiğine dair güçlü işaretler olduğunu söyleyen Clayton, söz konusu portreyi Melzi’nin eseriyle karşılaştırdı. Bunun sonucunda, 2 protrenin de aynı kişiyi gösterdiğini fark etti.

Clayton, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Zarif düz bir burun, yanaktan kulağa çapraz şekilde yükselen sakal çizgisi, ağzının kenarından dökülen bıyıklar ve uzun dalgalı saçlar... Tıpkı Melzi’nin resmettiği gibi.”

Söz konusu portrede da Vinci’nin biraz melankolik ve bıkkın göründüğünü belirten Clayton, sözlerine şöyle devam etti:

“Öleceğini biliyordu. Sağ tarafı felç olmuştu. Hala çizebiliyordu ama tam anlamıyla resim yapamıyordu. Vücudunun çöktüğünün farkındaydı.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, 1968’de koleksiyondaki çizimleri derleyen sanat tarihçisi Kenneth Clark, portrenin da Vinci’ye ait olduğunun “sadece düşünülebileceğini” söyledi.

Ancak birçok sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Kraliyet Koleksiyonu, Clayton’un araştırma sürecinde portrenin da Vinci'ye ait olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Portre, 24 Mayıs’tan itibaren Buckingham Sarayı’ndaki Queen Galerisi’nde sanatçının 200 eseriyle birlikte sergilenecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU