Kazakistan'da kuşların çarptığı uçağın yolcuları "Yanıyor muyuz?" diye bağırdı

Uçak, 15 dakika sonra acil iniş yapmak zorunda kaldı

Son günlerde gerçekleşen bir uçuşta, uçak bir kuş sürüsünün içinden geçip kuşların bir kısmı da motora girince bazı yolcular, yangın çıktığını düşündü.

Havacılık sektöründe "kuş çarpması" diye bilinen olay, 10 Kasım'da Kazakistan'da, SCAT Havayolları'nın Atırau'dan Nur-Sultan'a giden DV-766 numaralı uçuşunda yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aviation Herald'a göre, uçak, "bir ördek veya kaz sürüsünün içinden geçip birkaç kuş çarpmasına maruz kaldığında ve motorlardan biri (CFM56) bir dizi kuşu yuttuktan sonra olağandışı sesler çıkarmaya başladığında" hala yükseliyordu.

Kaptan Ivan Karpovich, derhal Atırau'ya dönüp acil iniş yapma kararı aldı.

FlightRadar24'e göre, o esnada 115 yolcu taşıyan uçak, güvenle iniş yaptıktan sonra uçuş iptal edildi.

Uçuşta çekilen görüntülerde, bazı yolcuların paniğe kapıldığı, birinin tekrar tekrar "Yanıyor muyuz? Yanıyoruz!" dediği, diğerlerininse onu sakinleştirmeye çalıştığı görülüyor. 

Video, Boeing 737 motorunun, birkaç kuşu içine çektikten sonra tüylerle dolduğunu da gösteriyor.

The Sun'a konuşan yolcu Aybek Aytanov, şunları söyledi:

Duman çıkıyordu, motor kıvılcımlar saçtı. Pencere kenarında oturan yolcular bunu gördü. Uçak sallandı ve insanlar paniğe kapıldı.

Çok çaba sarf ederek hepimiz sakinleştik. Daha sonra uçak bir şekilde inmeyi başardı. İnerken hepimiz dua ediyorduk.

Atırau kentinin resmi Instagram hesabına göre, yolcuların tümüne tam para iadesi yapıldı. Konaklama ihtiyacı olanlarsa, bir geceliğine bölgedeki otellere yerleştirildi.

SCAT sözcüsü, "Acil iniş yapan uçakla ilgili incelemeler sürüyor" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

Sonuçların ne zaman hazır olacağını söyleyemiyoruz. Biletlerinin iadesini isteyen yolcuların iadeleri, kesinti yapılmadan gerçekleştirilecek.

31 yolcu, Nur-Sultan'a gidecek başka bir uçuşa aktarma istedi. Diğer yolcularsa henüz karar vermedi.

Daha sonraki bir paylaşımda @atyrauoil.official, havayolunun, uçağı güvenle indirdiği için Kaptan Kaprovich'e madalya vermek istediğini kaydetti.

British Airline Pilots’ Association'da (Britanyalı Havayolu Pilotları Birliği - BALPA) uçuş güvenliği uzmanı olan eski havayolu pilotu Steve Landells'a göre, kuş çarpmaları "epey sık yaşanan şeyler olmakla beraber nadiren risk teşkil ediyor."

Uçaklar, kuş çarpmalarına dayanabilecek şekilde tasarlanıyor ve üretiliyor. Pilotlarsa kuş çarpmaları gibi ihtimallerle başa çıkabilmek için sıkı eğitimden geçiyor.

Motora bir kuş girdiğinde, motordaki enerji çoğunlukla kuşun parçalara ayrılması anlamına geliyor.

Öte yandan Landells, çok sayıda kuş çarpması veya Kanada kazları gibi büyük kuşlara çarpmanın "geçmişte ciddi kazalara sebep olduğunu ve şimdi de olabileceğini" ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU