NYT: İsrail ajanları, El Kaide'nin iki numaralı ismini ABD'nin emriyle Tahran'da öldürdü

İddiaları yalanlayan İran yönetimi, haberin "Washington ve Tel Aviv'in Tahran'ı bu tür gruplarla ilişkilendirme çabasının parçası olduğunu" savundu

Mısri'nin ABD'nin Naoribi Büyükelçiliği'ne 1998'de düzenlenen bombalı saldırıya katıldığı belirtiliyordu (AFP)

New York Times (NYT) gazetesi, İsrail'in, El Kaide'nin iki numaralı ismi Ebu Muhammed Mısri'yi (Abdullah Ahmed Abdullah) ABD'nin emriyle İran'ın başkenti Tahran'ın sokaklarında düzenlediği suikastta öldürdüğünü iddia etti.

Gazete istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Mısri'nin Tahran'da motosiklet kullanan iki İsrailli ajan tarafından vurulduğunu, suikast operasyonunun Afrika'daki bombalama olaylarının yıldönümü olan 7 Ağustos'ta gerçekleştirildiğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı saldırıda, Mısri'yle birlikte, eski El Kaide lideri Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'in dul eşi olan kızı Meryem'in de öldürüldüğü kaydedildi.

FBI'ın "en çok aranan terörist" listesinde yer alan Mısri'nin 1998'de Tanzanya ve Kenya'daki ABD büyükelçiliklerine düzenlenen ve 224 kişinin ölümü, 5 binden fazla kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıların elebaşlarından biri olduğu iddia ediliyordu.

ABD'nin federal yetkilileri, Mısri'nin ele geçirilmesini sağlayacak herhangi bir bilgiyi verecek kişilere 10 milyon dolar (yaklaşık 76,6 milyon TL) ödül vadetmişti.

NYT'ye göre, ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin 2008'de sağladığı çok gizli bir belgede Mısri için "ABD'de ya da müttefiklerin nezaretinde olmayan, en deneyimli operasyon planlayıcısı" ifadesi kullanılmıştı.
 

FBI.png
(FBI)


Amerikan gazetesi haberinde ABD, İsrail, İran ya da El Kaide'nin bu saldırıya dair bugüne kadar hiçbir açıklama yapmadığını ifade ederken, Tahran yönetimiyse gündeme oturan iddiaları yalandı.

Reuters'ın haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ve "ülke topraklarında El Kaideli hiçbir teröristin bulunmadığı" belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Zaman zaman Washington ve Tel Aviv, bu grubun ve bölgedeki diğer terörist grupların suç faaliyetlerinin sorumluluğundan kaçınmak için yalan söyleyerek ve medyaya yanlış bilgiler sızdırarak İran'ı bu tür gruplarla ilişkilendirmeye çalışıyor.

Mehr Haber Ajansı ise İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade'nin konuyla ilgili açıklamasında, "Amerikan medyasına, Hollywood senaryosu üretmeye çalışan ABD'li yetkililer ve Siyonist Rejim'in tuzağına düşmemeleri tavsiyesinde bulunduğunu" belirtti.

İranlı sözcü, Beyaz Saray'ın Tahran'ı suçlamaya devam ettiğini ve "İranofobi planını uygulamak amacıyla yeni adımlar atmaya çalıştığını" ileri sürerek, "Hiç şüphesiz bu tür suçlamalar İran halkına karşı yürütülen kapsamlı ekonomik, istihbari ve psikolojik savaş çerçevesinde yapılıyor ve medya kuruluşları Beyaz Saray'ın İran yalanlarının servis edilmesi için bir platform haline gelmemeli" diye konuştu.


Independent Türkçe, New York Times, Reuters, Mehr Haber Ajansı

DAHA FAZLA HABER OKU