Belarus yönetimi, göstericilerin hastane masrafları için toplanan paralara el koyuyor

Yüzlerce eylemci, maruz kaldıkları polis şiddeti nedeniyle ya yaralanmış ya da gözaltı sonrası para cezasına çarptırılmıştı

Lukaşenko'nun 6. kez kazandığını ilan ettiği seçimlerin ardından kitlesel gösteriler düzenlenirken, polisin sert müdahalesi tepki çekmişti (AP)

Belarus yönetimi, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı göstericilere destek için kullanılan banka hesaplarında toplanan paralara el koyma kararı aldı.

Lukaşenko'nun bir kez daha iktidara geldiği ağustos seçimlerinin hileli olduğu gerekçesiyle ülkede binlerce kişi protesto için sokağa çıkmış, yüzlerce kişi maruz kaldıkları polis şiddeti nedeniyle ya hastanelik olmuş ya da gözaltı sonrası para cezalarına çarptırılmıştı.

Bu kişilerin tedavilerini ve haklarında verilen para cezalarını karşılamak için kampanyalar yürütülürken, yönetim, göstericilere yardım amacıyla açılan banka hesaplarındaki paralara el koyma talimatı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın haberine göre Londra'da yaşayan Belaruslu Andrey Leonçik tarafından başlatılan BY_help adlı kampanyada, ağustos ayında yapılan çağrıların ardından çoğu Belarus vatandaşlarından gelmek üzere sadece birkaç günde 2 milyon sterlin (yaklaşık 20 milyon TL) bağış toplanmıştı.

Karşılıklı görüşmelerin ardından organizasyon, para cezasına çarptırılanlar için küçük miktarlardan, gösterilerde ağır yaralanan kişiler için binlerce sterline varıncaya kadar çeşitli meblağlarda ödeme yapmıştı.

Grup bu hafta başında, mali destek için 8 bin 700'den fazla başvuru aldığını ve insanların gözaltına alındığı, yaralandığı veya para cezasına çarptırıldığı 3 bin 300'den fazla davada ödeme yaptıklarını bildirdi.

Ancak basına sızan bazı belgelere göre Belaruslu yetkililer, bankalara Leonçik tarafından aktarılan fonları dondurma talimatı göndermenin yanı sıra bu kişiye karşı bir ceza davası açılması emri verdi.

Birkaç Belarus bankasına gönderilen mektupta Leonçik'in "muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya ile birlikte hükümeti devirmek amacıyla Belarus'taki eylemleri desteklemek için para topladığı" iddia edilirken, ilgili kurumlara söz konusu para akışına dair fonları dondurmaları emredildi.

Karara tepki gösteren 38 yaşındaki Leonçik, "Tikhanovskaya ile kesinlikle hiçbir bağlantım yok" dedi.

Bu girişimin, Belarus'ta greve giden işçilere maaş ödemek ya da ülkeden ayrılmaya çalışanlara destek vermek için yürütülen Belarus Dayanışması fonundan tamamen bağımsız olduğunu belirten Leonçik, "Onlar dayanışma hareketi, bizse insani yardım hareketiyiz" diye izah etti.
 


Seçim sonrası tehditler aldıktan sonra Belarus'tan kaçtığı belirtilen Tikhanovskaya, resmi sonuçların oyların yüzde 10'unu aldığını işaret etmesine rağmen kazandığını iddia ederken, yeni ve özgür seçimlere hazırlanacak bir geçiş hükümetine liderlik etmek istiyor.

Tikhanovskaya kendisine destek veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dahil olmak üzere birçok Avrupalı liderle görüşürken, seçim usulsüzlüğü iddialarını reddeden Belarus lideri Lukaşenko ise en azından kamuoyu önünde Kremlin'in desteğini elinde tutuyor.



Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU