Kanuni sondaj gemisi Haydarpaşa’dan törenle uğurlandı, Karadeniz’e doğru yola çıktı

Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Karadeniz'e doğru yola çıktı. Filyos Limanı'ndaki bakım çalışmalarının ardından demir alan gemi Sakarya Gaz Sahası'ndaki görevine başlayacak. Kanuni’yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez uğurladı

Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Haydarpaşa Limanı’ndan Karadeniz’e uğurlandı. Uğurlama töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu limandan 29 Mayıs'ta Fatih sondaj gemisinin de Karadeniz'e uğurlandığını ve bir ay gibi kısa bir sürede 320 milyar metreküplük gaz rezervine ulaştığını söyledi. 

Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Tuna-1 kuyusundaki rezervin daha sonra 405 milyar metreküpe yükseldiğini anımsatan Dönmez, "Böylece, Tuna-1 kuyusundaki ilk sondajımızı tamamladık. Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği toplam doğal gaz miktarı 16,8 milyar metreküp. Tuna-1 kuyusundaki keşfimizle bunun 24 katını tek bir sondajda yakaladık. Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden bahsediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

20201113_2_45348599_59730528.jpg
Kanuni'yi Bakan Dönmez uğurladı / Fotoğraf: AA

 

"Gemilerimiz derinlere doğru indikçe, Türkiye yükselecek"

Dönmez, Fatih sondaj gemisinin 31 Ekim itibarıyla Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladığını ve bu kuyuda şu an itibarıyla 2 bin 600 metreye kadar indiğini açıkladı. 

“Hem Fatih hem de Kanuni milletimizin geleceği için Karadeniz'de matkabı döndürecek. Sondaj gemilerimiz derinlere doğru indikçe, Türkiye daha da yükselecek inşallah" diyen Dönmez, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarını da aralıksız sürdürdüğüne dikkati çekerek şunları söyledi:

Kimse Akdeniz’de durduğumuzu, duraksadığımızı sanmasın. Yavuz, Selçuklu-1 kuyusundaki sondajını 6 bin metrede tamamladı. Bölgede yaptığımız çalışmalardan ümit verici sonuçlar aldık. İnşallah bu bölgenin yakınlarında yeni sondajlarımız olacak. Yavuz'un şu anda, Taşucu Limanı'nda Akdeniz'deki bir sonraki sondajı için kuyu öncesi bakım çalışmaları devam ediyor. 

 

20201113_2_45350060_59733036.jpg
Kıyı Emniyet'i tekneleri de Kanuni'ye eşlik etti / Fotoğraf: AA

 

"Mavi Vatan'da bize dayatılan Sevr'i yırtıp attık"

Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemilerinin ise Akdeniz'de faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu:

Elde ettiğimiz verilerin analiz edilmesiyle gemilerimizin Akdeniz'deki bir sonraki görev yerini belirleyeceğiz. 100 yıl önce nasıl Sevr'i yırtıp attıysak, bugün de Mavi Vatan'da bize dayatılmak istenen Sevr'i de aynı şekilde yırtıp attık. Uluslararası hukuku görmezden gelen bir anlayışla, sipariş üzerine hazırlatılan haritalar Akdeniz'in sularına gömüldü. Bölge ülkelerinin haklarını gasp ederek Doğu Akdeniz'in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia etmek nasıl bir akıl tutulmasıdır anlamak mümkün değil.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melih Han Bilgin ise 227 metre uzunluk ve 42 metre genişliğe sahip Kanuni sondaj gemisinin en üst teknolojilerle donatıldığını söyledi. 

Bakan Dönmez, Kıyı Emniyetine ait gemiyle Kanuni'nin Boğaz geçişine eşlik etti. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU