Şırnak Baro Başkanı: Panzeri kullanan polis değil de panzer mi cezalandırılacak?

Şırnak Silopi’de polis panzerinin evlerinde uyuyan 2 kardeşin ölümüne neden olduğu olaya ilişkin davaya devam edildi

Panzerin duvarını yıkıp girdiği evde iki çocuk hayatını kaybetmişti  Fotoğraf: Twitter

Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık polisler Ömer Yeğit ile Murat Maden le hayatını kaybeden iki çocuğun babası Mesut Yıldırım hazır bulundu.

Kimlik kontrolünün ardından başlayan duruşmada, bir süre önce hazırlanan ve 2 polisi "alt düzeyde tali kusurlu", panzeri ise “asli kusurlu” gösteren bilirkişi raporu dosyaya konuldu.

Panzeri kullanan polis yeniden görevde 

Duruşmada ilk sözü alan sanık polislerden Ömer Yeğit yeniden göreve başladığını söyledi. Olayda kusuru bulunmadığını öne süren Yeğit, hakkında “alt düzeyde tali kusurlu” tespiti yapılan bilirkişi raporunu kabul etmedi.

Polis Ömer Yeğit'in panzer kullanma eğitimi almadığı ortaya çıkmıştı. Panzeri kullanması yönünde kendisine verilen talimatın kanunsuz olabileceğini ancak suç teşkil etmediğini iddia eden Yeğit, hakkında alınan denetimli serbestlik kararının kaldırılmasını talep etti. Sanık Yeğit’in olay sırasındaki amiri sanık polis Murat Maden ise önceki ifadelerini tekrar ederek, üst makamlardan aldığı talimatı yerine getirdiğini savundu. Maden, dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın, görevlendirmeler noktasında asıl talimatı veren kişi olduğunu belirterek raporda bu duruma değinilmediğini söyledi.

"Panzer mi cezalandırılacak?"

Olayda hayatını kaybeden çocukların babası Mesut Yıldırım, şikayetinin devam ettiğini belirterek sunulan raporu reddetti. Ailenin avukatlarından Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi sunulan rapora “Araç mı cezalandırılacak” sözleriyle tepki gösterdi, şunları söyledi:

“Herhangi bir kusur durumunda, kusurlu ya da kusurlular da vardır. Rapor demeye bin şahit lazım. Suçluları suçtan kurtarmak sebebiyle hazırlanan bir rapor bu. Kanuna aykırı bir emri yerine getirmek de suçtur. Sorumluluğu olan amirlerin de yargılanması gerekir.”

Elçi, ODTÜ ya da Adli Tıp Kurumu’ndan yeni bir rapor talep edilmesini istedi. Müdahil avukatı Rojhat Dilsiz de, sanıkların kamu görevlisi olduğu davalarda etkili bir soruşturmanın yürütülmediğini öne sürerek, daha önce hazırlanan teftiş raporunda İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın da kusurlu bulunduğunu hatırlattı.

Denetimi kaldıran mahkeme yeni rapor talebini reddetti

Bu raporun soruşturma dosyasında olmadığını söyleyen Av. Dilsiz, “Sanık ve müştekiler, görevlendirmelerin Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını belirtiyor bu raporda. Raporda teknik bir değerlendirme yerine hukuki bir değerlendirme yapılmış. Gerçek sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Sanık ve müştekilerin işaret ettiği üstlerin de sorumlu tutulmaları lazım” dedi.

Savcı dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi. Mahkeme, sanık polis Yeğit’in imza atma yükümlülüğünün kaldırılmasına karar vererek, yeniden rapor talebini reddetti. Duruşma 31 Mayıs tarihine ertelendi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 3 Mayıs 2017 günü polis Ömer Yeğit’in kullandığı zırhlı panzerin duvarını yıkarak girdiği evde Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler ezilerek hayatlarını kaybetmişti. 

Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Sanıklar tutuksuz yargılanıyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU