Koronavirüs aşısını bulan ekipten Uğur Şahin: Salgını bitireceğine eminim

Şahin "Geliştirdiğimiz aşının koronavirüsün başını ezerek salgını bitireceğine inanıyorum" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter @BioNTech_Group

·

ABD merkezli ilaç firması Pfizer ile Alman BioNTech, geçen günlerde geliştirdikleri aşı denemelerinin 3. fazı başarıyla geçtiğini belirterek yüzde 90 oranında başarılı olduğunu duyurdu.

BioNTech şirketinin Türkiye kökenli CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin The Guardian gazetesine konuştu.

Aşının koronavirüs salgınını bitireceğini belirten Şahin "Geliştirdiğimiz aşının koronavirüsün başını ezerek ve tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınını bitireceğine inanıyorum. Çünkü yan etki görülen hastalarda dahi virüse karşı koruma sağlanması, aşının büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Aşının koronavirüsün hücrelerimize girişini engellediğinin altını çizen Şahin açıklamalarına şöyle devam etti:

Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz

Trump'ın iddiasına yanıt

ABD seçimlerini kaybeden Donald Trump aşıyla ilgili müjdenin kasıtlı olarak geciktirildiğini iddia etmişti.

Şahin bu iddiayı da "Aşıyı mümkün olduğunca çabuk geliştirmek istiyoruz. Kendimize ait bir koordinasyon sistemimiz var. Her gün çok önemliydi ve çaresizce test sonuçlarının geleceği günü bekledik. Yeterince erken çıkmadı. Tıbbi araştırmalar hiçbir zaman politize edilmemeli. Bilgiyi saklamak etik değil. Bizim için önemli olan aşıyı geliştirmek ve biz siyaset yapmıyoruz" diye yanıtladı.

 

 

The Guardian, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU