Sanders, zamanında Irak Savaşı’na “evet” diyen Biden’ı azarladı: Modern tarihin en kötü dış politika felaketiydi

Her iki siyasetçi de 2020 için yarışan kalabalık Demokrat Parti adayları arasında başı çekiyor

Kendisini "demokratik sosyalist" olarak tanımlayan Vermort Senatörü Bernie Sanders / Fotoğraf: Reuters

2020 ABD Başkanlık seçimleri adaylık yarışında Demokrat Parti’de kendisine meydan okuyan isimlerden Joe Biden’a karşı saldırıya geçen Senatör Bernie Sanders, Irak Savaşı'nda verdiği oyla “modern Amerikan tarihinin en kötü dış politika felaketi”nin bir parçası olduğunu söylediği rakibine sert çıkıştı.

Sanders Kongre binasında kaydedilen açıklamasında, Biden’ın yüz binlerce insanın ölümüne yol açan ve ABD’yi uzun ve karmaşık bir savaşa sokan oylamadaki rolüne dikkati çekti. 

Demokrat Parti’nin başkan adaylarından Sanders, “Ben Irak’ta savaş aleyhine oy verdim. Hatta modern Amerikan tarihinin en kötü dış politika felaketine dönüşen oylamanın karşısında yer alan muhalefeti destekledim. Joe ise savaştan yana oy verdi” dedi.

ABD'de 2020 için yarışan kalabalık Demokrat Parti adayları arasında başı çeken iki siyasetçi de ABD Başkanı Donald Trump’la boy ölçüşmede geçmişte yaşanan hataların üstesinden gelmeyi umuyor. 

Real Clear Politics adlı kamuoyu araştırma kuruluşunun farklı anketlerden çıkardığı ortalamaya göre zirvede yer alan Joe Biden’ın muhtemel oy oranı yüzde 32,8 olarak görülüyor. Onu takip eden Sanders için öngörülen oy oranıysa 19,4. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı partinin adaylığı için yarışıyor olsalar da iki siyasetçi birbirleriyle son derece tezat bir duruş sergiliyor. 

Demokrat Parti’nin 2016 başkan adaylığı sırasında siyasette estirdiği rüzgarın etkisi 2020 yarışına kadar uzanan Sanders, herkes için sağlık hizmeti, zenginlerden alınan vergilerin artırılması ve Amerikan ekonomisine yeniden işlerlik katacak köklü politika değişiklikleri vadediyor. 

Kampanyası için küçük çaplı binlerce bağışçıdan maddi destek alan Sanders, kısaca PAC bilinen siyasi eylem komitesinden ve özel çıkar gruplarından para kabul etmedi. 

Diğer taraftan 8 yıl başkan yardımcılığı yapan Biden, Washington’da geçen onlarca yılda partisiyle derin bağlar inşa etmiş biri olarak Demokratların temsilcisi olmak istiyor. Seçim kampanyasını ilan ettiği ilk gün Sanders’tan çok daha fazla para toplayan Biden, rakibinin aksine özel çıkar gruplarından gelen bağışları geri çevirmiyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU