Günler önce bitkin halde bulunan, tedavisinin ardından doğaya salınan yakalı toy kuşu öldürüldü

Kuşun 19 Ekim’de bulunduğu 10 günlük tedavisinin ardından doğaya salındığı ancak Yozgat kırsalında ölü halde bulunduğu bildirildi

Fotoğraf: İHA

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde 19 Ekim’de bulunan yakalı toy kuşu, gerekli bakımları yapılarak doğaya bırakıldı.

Ancak kuş, Yozgat'ta vurulmuş halde ölü bulundu.

19 Ekim: Akçaabat’ta bir kişi kuşu kurtardı

Akçaabat’ta bir kişi, 19 Ekim'de başka hayvanların saldırıları sırasında kuşu kurtararak kentte kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı yapan Hakan Kahraman ile irtibata geçti.

Kahraman'ın Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğüne getirdiği ve veteriner hekim kontrolünden geçirilen kuşun, nesli tükenmekte olan yakalı toy kuşu olduğu belirlendi.

Sırtında sinyal verici de olan kuşun, ayaklarında kodların yazılı olduğu bileziklerden yapılan sorgulamada, Kazakistan'daki üreme istasyonlarından geldiği, bu yıl doğup doğaya salındığı tespit edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğü yetkilileri, Kazakistan'daki merkezle görüşülerek göç sırasında yorgun düştüğü anlaşılan yakalı toy kuşunun gerekli tedavi ve bakımlarını yaptı.

Göç yorgunu olduğu anlaşılan kuş, eski gücüne kavuşana kadar talepli bir vatandaşa bakımı ve beslemesi yapılmak üzere teslim edildi.

Sağlığına kavuşan kuş, uygun bir alanda yeniden doğaya salındı.

Ölü bulundu

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu kuşun Yozgat kırsalında ölü bulunduğunu Twitter hesabından duyurdu.

“Bizim 10 gün boyunca toparlaması için uğraştığımız Yakalı Toy, Türkiye’den çıkamadan vurularak öldürülmüş” diyen Yoğurtçuoğlu, “Cesedini Yozgat kırsalında bulduk. Üzerinde az miktarda saçma ve kanadında kan izleri var... Üzgünüm” ifadelerini kullandı.

Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, yakalı toy kuşunun Türkiye'de 1900'lerin başında tükendiğini belirtmişti.

Anadolu'da nesli tükendiği düşünülen ve 1912 yılında Kars'ta, 2013 yılında da Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında görülen yakalı toy, 7 yıl aradan sonra kendisini Trabzon’da göstermişti.

Yetkililer kuş hakkında şunları kaydetmişti:

Yani Türkiye modern ikinci kaydı olarak listelenebilir. Her ne kadar üretim kuşlardan olsa bile, merkezle yapılan görüşmelerde kuşların yumurtadan itibaren salınım sürecine kadar minimum insan teması olduğu öğrenilmiş, kuşun tamamen yabani içgüdüleriyle hareket ettiği ve insan korkusu olduğu izlenmiştir.

 

Independent Türkçe, AA, İHA 

DAHA FAZLA HABER OKU