Pfizer aşısının yüzde 80'i zengin ülkelere şimdiden satıldı

"Bu büyük şirketlerin ilaçlarımız üzerindeki baskınlığını kırmazsak adaletsizlik devam edecek"

Pfizer ve BiONTech ortaklığıyla geliştirilen aşının yüzde 90 etkili olduğu açıklandı (AA)

Birleşik Krallık merkezli bir kampanya ekibinin analizine göre, ABD'li ilaç ilaç devi Pfizer'in ortaklığıyla geliştirilen Kovid-19 aşısının yüzde 80'inden fazlası şimdiden dünyanın en zengin hükümetlerine satıldı.

Global Justice Now isimli ekibin analizi, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 14'ünü oluşturan zengin ülkelerin 1 milyardan fazla dozu satın aldığını gösterdi.

Ekibe göre anlaşma kapsamında Avrupa Birliği 300, ABD ise 600 milyon dozluk aşıyı garantiye alırken, Birleşik Krallık da 40 milyon dozluk ön sipariş verdi. Bu ülkeler, en büyük alımları gerçekleştirenler arasında yer alıyor.

Pfizer'in yüzde 90 etkinlik gösterdiğini açıkladığı aşı adayı, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs pandemisiyle mücadele umudunu tazelemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşıyı Alman biyoteknoloji firması BioNTech'le birlikte geliştiren şirket, 2021 sonuna kadar 1.3 milyar doz aşı üreteceklerini açıklamıştı.

Ancak kampanya ekibi, büyük ülkelerin, aşının adil dağıtımını teşvik eden uluslararası çabalarda boy gösterirken, bir yandan da yüklü miktarda satın alımlarla bu çabaları baltaladığını yazdı.

Global Justice Now'un yöneticisi Nick Dearden, "İlaç sisteminin ne denli eşitsiz olduğuna dair daha net bir örnek göremezsiniz. Bazıları milyarlarca pound kazanırken, diğerleri tedaviye gücü yetmediği veya satın alacakları bir ilaç kalmadığı için ölüyor. Bu değişmeli" dedi ve ekledi:

Pfizer herhangi bir devlet desteği almadığını iddia ediyor. Ancak henüz kanıtlanmamış bir ilaçtan bir milyar dozun peşin peşin alınması (vergi indirimlerinden ve ortağının kamu finansmanından bahsetmiyorum bile), bu iddianın en iyi ihtimalle ‘yanıltıcı' olduğunu gösteriyor.

Dearden'ın açıklamasında ayrıca, şu ifadeler yer aldı:

Bu büyük şirketlerin ilaçlarımız üzerindeki baskınlığını kırmazsak adaletsizlik devam edecek.

 

Independent Türkçe, AA, Yubanet

DAHA FAZLA HABER OKU