Akar: ABD'nin teknik anlamda S-400 ve F-35'lerin uyumluluğu konusundaki kaygısını ele almaya hazırız

Akar, ortak çalışma grubu teklifinin halen masada olduğunu kaydetti

Fotoğraf: AA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçe görüşmelerine başlandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlığın bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, S-400'lerin kullanımına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Akar, "Bazı NATO üyelerinde mevcut olan S-300 sistemi NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır. Tedarik ettiğimiz sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam ediyoruz" diye konuştu.

Akar açıklamasına şöyle devam etti:

ABD’nin teknik anlamda S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu konusundaki kaygısını ele almaya hazırız" Ortak çalışma grubu teklifimiz halen masadadır.

Karabağ'da ateşkesin kontrolü ve denetimi ile ilgili de konuşan Akar, Türkiye'nin anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere ortak barış gücünde yer alacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FETÖ ile mücadele

FETÖ ile mücadeleye de değinen Akar, 15 Temmuz 2016'dan itibaren FETÖ bağlantısı nedeniyle TSK’dan 20 bin 571 personelin ihraç edildiğini söyledi. 

ABD'den "Türkiye'ye yaptırım" açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Clarke Cooper 29 Ekim'de gazetecilere yaptığı açıklamada S-400 sisteminin sadece Amerikan platformları değil NATO platformlarıyla da uyumsuz olduğunun altını çizerek, "Bu tür bir sistemi aktif hale getirmek başka yaptırım ve kısıtlama risklerini doğurur" demişti.

Cooper Türkiye'ye yaptırım seçeneğinin "masada yer aldığını ve ciddi şekilde değerlendirildiğini" söylemişti.

24 Ekim'de bir açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Hoffman da "Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da teyit ettiği üzere Türkiye'nin 16 Ekim'de yaptığı S-400 hava savunma sisteminin testini en güçlü şekilde kınıyor" açıklaması yapmıştı.

Ne olmuştu?

Türkiye 2017 yılında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almak için anlaşma imzalamıştı. Sistemin ilk teslimatları geçen yılın Temmuz ayında başlamıştı.

Bunun üzerine ABD Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programına katılımını askıya aldı ve henüz hayata geçirmese de Ankara'ya defalarca yaptırım tehdidinde bulundu.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU