Türkiye Adalet Akademisi yeniden kuruldu

Türkiye Adalet Akademisinin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül sosyal medyada yaptığı paylaşımda, yeni akademinin daha güçlü bir vizyonla çalışacağını vurguladı

Türkiye Adalet Akademisi geçen yıl yine bir KHK ile kapatılmıştı  Fotoğraf: AA

Geçen yıl KHK ile kapatılan Türkiye Adalet Akademisi bu kez Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yeniden kuruldu. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Akademi hakim ve savcılarla, talepleri halinde noterler, avukatlar ve eğitim öğretim hizmetlerinden faydalanması uygun görülen diğer kişilere yönelik eğitim programları düzenleyecek. Bu kararnameyle Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi kapatılırken, Türkiye Adalet Akademisi için 182 kişilik kadro açıldı.

34 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Adalet Akademisi’nin kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi. Buna göre, kamu tüzel kişiliği haiz, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip olacak Akademi, Başkanlık ve Danışma Kurulundan oluşacak.

Hakim ve savcılara yönelik eğitim programları düzenleyecek

Akademi'nin merkezi Ankara'da olacak, uzmanlık esasına göre eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri oluşturulabilecek. Başkan ve daire başkanlıklarından oluşacak Akademi, Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışacak.

Akademi, hakim ve savcı adaylarıyla, hakim ve savcılara yönelik eğitim programları düzenleyecek, talepleri halinde noterler ve avukatlar ile eğitim ve öğretim hizmetlerinden faydalanması uygun görülen kişilere yönelik de eğitim verebilecek.

Ayrıca hukuk ve adalet alanını ilgilendiren konularda uzmanlık ve sertifika programları, kurs, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenleyebilecek olan Akademi, bilgi bankası ve kütüphane kurarak, görev alanıyla ilgili yayınlar yapabilecek.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Görev süreleri 3 yıl

Akademi bünyesinde oluşturulacak Danışma Kurulu, Adalet Bakanı yardımcısı başkanlığında, Bakanlıkta görev yapan üst kademe kamu yöneticileri arasından, Bakanın belirlediği 3 üye ile 3 yıl için belirlenen üyelerden oluşacak.

Danışma Kurulunda; Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde görev yapan hakimler arasından seçilen birer kişi, birinci sınıfa ayrılmış olmak kaydıyla adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakimler arasından seçilen birer kişi, Cumhuriyet savcıları arasından seçilen bir kişi, YÖK tarafından hukuk fakültelerinde ve eğitim bilimleri alanında görev yapan öğretim üyeleri arasından seçilen birer kişi 3 yıl süreyle görev yapacak.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay üyeleri arasından 3 kişiyi, Danıştay Başkanlık Kurulu, Danıştay üyeleri arasından 2 kişiyi ve HSK kendi üyeleri arasından bir kişiyi 3 yıl için Danışma Kurulu üyesi olarak belirleyebilecek. 

Akademinin gelirleri arasında bağış ve vasiyetler de olacak

Danışma Kurulu, yılda en az iki kez toplanacak ve toplantı gündemi Danışma Kurulu Başkanı tarafından belirlenecek. Danışma Kurulu, eğitim planları ve yıllık faaliyetler, eğitim ve öğretim faaliyetleriyle ilgili strateji ve hedefler ile Akademi faaliyetlerinde karşılaşılan sorunların çözümü ve görev alanına giren diğer konularda önerilerde bulunabilecek.

Hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim programları hariç olmak üzere Akademi hizmetleri ücretli olacak ve Akademi tarafından yatılı tesisler kurulacak. Akademinin gelirleri genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları, her türlü yardım, bağış ve vasiyetler ile yapılacak eğitim, öğretim ve diğer hizmetlerden alınacak ücretler, yayın gelirleri, taşınır veya taşınmaz malların gelirleri ile bu gelirlerin nemalandırılmasıyla elde edilecek gelirlerden oluşacak.

Bakan Gül: Yeniden ve daha güçlü vizyonla

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, akademinin kuruluşunu sosyal medya hesabından duyurdu:

 

Resmi Gazete'de 31 Temmuz 2003 tarihinde yayımlanan 4954 sayılı kanunla kurulan Türkiye Adalet Akademisi  9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı KHK ile kapatılmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU