Dolarda Amerikan Merkez Bankası gerginliği

ABD Merkez Bankası’nın politika faizinde değişikliğe gitmemesi sonrası yeni işlem gününde Dolar/TL kuru 5,98’i aştı

Dolar/TL kurunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki toplantısından sonra başlayan gerginliği Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararının ardından da devam ediyor. 

Politika faizinde değişikliğe gitmeyen Fed’in Türkiye saati ile dün 21:00’da açıklanan bu kararı öncesi  5,95'in altında seyreden kur, sabah saatlerin 5,98 liranın üzerine çıktı. 

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Washington'daki iki günlük politika toplantısının ardından politika faizinde değişikliğe gitmeyerek federal fonlama oranını yüzde 2,25 ile yüzde 2,50 arasında bıraktı. 

Kararın ardından yapılan yazılı açıklamada ekonomik faaliyetin güçlü bir oranda arttığının altı çizildi. “Sabırlı duruş” vurgusunun yapıldığı açıklamada tüketici harcamalarındaki artış ve işletme yatırmalarının ilk çeyrekte yavaşladığı, istihdam artışının güçlü ve işsizliğin düşük kaldığı belirtildi. 

Jerome Powell
Jerome Powell, Şubat 2018'den bu yana ABD Merkez Bankası Başkanlığı'nı yürütüyor. Fotoğraf: Reuters


Fed Başkanı Jerome Powell, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ekonomik büyüme ve istihdam artışının beklenenden daha güçlü olduğunu, buna karşın enflasyonun beklenenden daha zayıf kaldığını söyledi. 

"Enflasyon sürekli yüzde 2'nin üzerinde ya da altında kalırsa sorun olur" diyen Powell, "Eğer komite enflasyonun ısrarcı şekilde düşük kaldığını görürse, politikayı belirlerken bunu hesaba katar" ifadelerini kullandı. 

TCMB’nin karar metni piyasayı karıştırmıştı 

25 Nisan’daki Para Politikası Kurulu sonrası yazılı açıklama yapan Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmemişti. 

Ancak Banka’nın 6 Mart’ta yayınladığı bir önceki metninde kullandığı “İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” ifadesini yeni metinden kaldırması piyasa tarafından “12 Haziran’da faiz indirimine gidilecek” şeklinde algılanmıştı. Bu “kafa karışıklığının” TCMB'nin döviz rezervleri üzerine bir süredir devam eden soru işaretleriyle birleşmesiyle Dolar/TL kuru çok hızlı yükselmişti. 

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya salı günü basına açık şekilde gerçekleşen Enflasyon Raporu Toplantısı’nda söz konusu metin değişikliğini şöyle değerlendirmişti: 

“Biz ‘ilave sıkılaştırma’ ifadesini çıkartarak şunu söylüyoruz: Enflasyonun hedeflerden uzaklaştığı dönemlerde bizim projeksiyonlarımız ve tahmin patikamız bir anlamda “ara hedef” haline gelir. Biz burada daha dönemsel bir ifadeyi çıkartıp daha yapısal bir duruşu vurguluyoruz. 
Karar metnini bütüncül olarak okuduğunuzda şunu da net olarak fark edeceksiniz: Riskleri ve özellikle yukarı yönlü risklere yönelik vurgumuz devam ediyor. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar sıkı duruşun korunacağını ifade ediyoruz. Sonrasında yapısal bir ifade olarak bunu kullanıyoruz.”

 

Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU