Mısır ve İngiltere arasında istihbarat ve güvenlik alanında işbirliği

adi’nin aktardığına göre, İngiliz İstihbarat Şefi Moore, Cumhurbaşkanı Sisi’ye İngiltere Başbakanı Johnson’un selamını ileterek, ülkesinin Mısır ile olan yapıcı işbirliği ve yakın ilişkilerle iftihar ettiğini dile getirdi

Mısır Cumhurbaşkanı İngiltere İstihbarat Başkanı’nı karşıladı (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır, Birleşik Krallık ile istihbarat ve güvenlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmenin ve desteklemenin önemine vurgu yaptı. Bu vurgu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin dün başkent Kahire’de Krallığın dış istihbarat servisi MI6 Başkanı Richard Moore’u karşılaması sırasında geldi. Sisi-Moor görüşmesinde Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Birleşik Krallığın Kahire Büyükelçisi hazır bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi, dün yaptığı açıklamada, "Toplantıda, ortak ilgili alanına giren çeşitli meselelere karşı iki ülke arasında güvenlik ve istihbarat işbirliğini güçlendirmenin yolları görüşüldü. Cumhurbaşkanı Sisi, İngiliz ağırladı ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’a selamını iletmesini talep etti" dedi. Radi, Kahire’nin iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirme ve desteklemeye verdiği önemi vurguladı.

Radi, Cumhurbaşkanı Sisi’nin Moor ile görüşmesi sırasında, terör ve radikalizm tehlikesinin bölgesel ve uluslararası düzeyde yayıldığına işaret ederek, bu durumun radikal ideolojik düşünceyi izole etmeyi, kalkınma çabalarını güçlendirme ve desteklemenin yanı sıra, güvenlik ve istikrarı sağlamak için bölgedeki mevcut krizlerden muzdarip ülkelerin kurumlarının yeniden yapılandırılması ve güçlendirmesini içeren kapsamlı bir yaklaşım üzerinden herkesin bu afetin yayılmasını önlemek için birbiriyle dayanışmasını gerektirdiğini vurguladığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Radi, "Toplantıda özellikle Ortadoğu bölgesindeki gerilimler ve aynı şekilde Libya krizi düzeyinde iki ülkenin ortak ilgi alanına giren birtakım bölgesel meselelerle ilgili gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Birleşik Krallık yetkilisi, Cumhurbaşkanı’nın bu hususta siyasi çözüme, egemenlik ve toprak bütünlüğüne ve ateşkese bağlılığa dayanan vizyonu hakkında bilgi sahibi oldu. Birleşik Krallık yetkilisi, bu konuda Mısır’ın, Libya’da güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etme çabasıyla nihai bir şekilde durumun eksiksiz olmasına katkı sağlayan ilan edilmiş adımlar uyarınca Libya sahasında mevcut pozisyonu koruma noktasındaki çabalarına övgüde bulundu" dedi. Radi’nin aktardığına göre, İngiliz İstihbarat Şefi Moore, Cumhurbaşkanı Sisi’ye Birleşik Krallık Başbakanı Johnson’un selamını ileterek, ülkesinin Mısır ile olan yapıcı işbirliği ve yakın ilişkilerle iftihar ettiğini dile getirdi. Moore, Birleşik Krallık'ın özellikle Afrika Kıtası, Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerindeki gelişmeler başta olmak üzere çeşitli sorunlara karşı Mısır ile sürekli koordinasyon halinde olmak istediğini belirtti. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Radi, "Birleşik Krallık İstihbarat Başkanı, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Sisi’nin bölgesel istikrar ve güvenliği destekleme çabalarındaki liderliğine övgüde bulundu. Bu durum, özellikle terör ve yasadışı göç olgularıyla mücadelesindeki başarısı sayesinde tüm bölge güvenliği için denge merkezi olan Mısır’ın rolünü güçlendirdi" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU