Soykırımla suçlanan Myanmar'da iktidar partisinden seçilen Müslüman vekil kendini savundu

Genç siyasetçi, "Her dinden insan için, özellikle de ayrımcılığa uğrayanlar, ezilenler ya da insan haklarından mahrum bırakılanlar için çalışacağım" diye söz verdi

Sithu Maung, NLD'nin aday listesindeki iki Müslüman isimden biriydi (AFP)

Myanmar'da iktidar partisi Demokrasi İçin Ulusal Birlik'ten (NLD) aday olan 33 yaşındaki Sithu Maung 5 yıl sonra ülkede milletvekili seçilen ilk Müslüman oldu.

Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) yönelik sert politikası nedeniyle uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken devlet lideri Ang San Su Çi'nin partisi NLD, 8 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından oy sayımını devam ederken adaylardan gelen bilgileri dikkate alarak mecliste 246 sandalye kazandığını savunmuştu.

NLD'nin Sözcüsü Aung Shin pazartesi günü AA'ya yaptığı açıklamada, "Ülke genelinde adaylar tarafından bildirilen verileri sayıyoruz. Şu ana kadar üç bölgede yüzde 100 kazandığımızdan eminiz" demişti.

AFP haber ajansı da NLD'den yarışa katılan Sithu Maung'un 2015'teki seçimlerden sonra ülkede milletvekili seçilen ilk Müslüman olduğunu aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müslümanlar Myanmar'da ulusal nüfusun yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor ve yüksek düzeyde ayrımcılığa maruz kaldıklarına dair raporlarla gündeme geliyor.

Maung'un seçim bölgesi, Budistler ve Müslümanlar ile Arakan, Çin ve Hint kökenli azınlıklar arasında neredeyse eşit bir şekilde bölünmüş yaklaşık 30 bin kişilik nüfusuyla, ülkenin etnik açıdan en çeşitli bölgelerinden birini oluşturuyor.

NLD'nin bin 100'den fazla aday ismi arasında yer alan iki Müslümandan biri olan Maung, AFP'ye verdiği röportajda, "İnsanlar alkışladı, ben geçerken evlerinden adımı haykırdılar" diye konuştu.

Myanmar'ın ezilen azınlıkların hakları için savaşacak birilerine ihtiyacı olduğunu söyleyen genç siyasetçi, "Her dinden insan için, özellikle de ayrımcılığa uğrayanlar, ezilenler ya da insan haklarından mahrum bırakılanlar için çalışacağım" diye söz verdi.

Pek çok kişi gibi "melez" etnik köken olarak nitelendiren bir kimlik kartı almak için yıllarca beklemek zorunda kalan ve bu nedenle devlet dairelerinde işlerini yaparken güçlüklerle karşılaşan Maung, "Bunu yaşamamış insanlar nasıl bir şey olduğunu anlayamıyor" dedi.

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) gözlemcisine göre, Myanmar'da bu yılki seçimlerde Müslümanların yüzde 23'ünün, diğer dini grupların mensuplarınınsa sadece yüzde 0,3'ünün adaylıkları reddedildi.
 


Adaylığı açıklandığında her kesimden saldırıya uğradığını anlatan Maung, "Bazı insanlar yanlış bilgi yaydı, bana ‘terörist' dedi ve Arapçanın okullarda öğretilmesini istediğimi söyledi. Hatta bazı Müslümanlar bile beni yeterince ibadet etmemekle, ateist olmakla ya da geleneklere uymamakla suçlayarak eleştirdi" diye konuştu.

Bununla birlikte AFP'ye göre Maung, parti lideri Su Çi'nin uluslararası düzeyde eleştirilere maruz kalmasına neden olan "vatansız" Rohingyalar meselesine açıkça çekilmeyi reddetti.

Myanmar'da askeri birlikler 2017'de yüz binlerce Rohingya'yı şiddet uygulayarak sınır dışı ederken bu operasyonlar ülkenin Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasına neden olmuştu.

UAD ocak ayında aldığı kararla, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına hükmetmişti.

Şiddet olayları nedeniyle ülkeden kaçanların çoğu komşu Bangladeş'e sığınırken, 600 bin kişiyse Myanmar'da, insan hak gruplarının apartheid koşulları olarak adlandırdığı şartlarda yaşıyor.

Öte yandan Myanmar'da resmi olarak vatandaş olarak kabul edilen diğer etnik mirasa sahip Müslümanların da sıklıkla ayrımcılığa maruz kaldığı belirtiliyor.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU