İş hayatında sizi öne çıkaracak 5 beceri ve bunları bedavaya kazanmanın yolları

Strateji danışmanı, söz konusu kabiliyetlerin epey önemli olduğunu söyledi

Steinberg, tam 1000 farklı kurum ve organizasyonla çalıştığını belirtiyor (Unsplash)

Ödüllü strateji danışmanı ve yazar Scott Steinberg, dünyanın genelinde politik endişeler ve işsizlik artarken teknolojik ilerlemelerin de hızla devam ettiğini, bu gelişmelerin iş hayatında tutunmanın ve yükselmenin zorluklarını arttırdığını söyledi.

CNBC’de kaleme aldığı yazıda Steinberg, tecrübelerinden yola çıkarak çalışanlara, iş dünyasında yok sayılan ancak hayli önemli 5 beceri sıraladı ve bunlarla ilgili ücretsiz çevrimiçi kurslar önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fütüristik düşünme

Fortune’un “Yenilik Ustası” diye adlandırdığı isim, fütüristik düşünmenin yaşanacak olayları ve gelecek eğilimleri tahmin etmeye yardımcı olacağını ifade etti. Bunların bireyin bulunduğu sektörü ve mesleki gelişimini nasıl etkilediğini görmeyi de sağlayacağını belirtti.

Steinberg, fütüristik düşünme becerisi kazanmanın çok zor olmadığını ancak bunu çok az insanın edindiğini söyledi.

Kurs: Yerlerinize, Hazır, Başla! Fütüristik Düşünceye Giriş

Cesur liderlik

Ünlü danışman, liderliğin sadece bir ekibi yönetmek anlamına gelmediğinin altını çizdi. Aynı zamanda yeni roller üstlenip tecrübenizi artırmak için konfor alanından çıkmak gibi cesur bir hamlenin de liderliğin bir parçası olduğunu ifade etti.

Bunun yanında dürüst olup insanlara duymak istediklerini değil duymaları gerekenleri söylemenin ve gerektiğinde sorumluluk almanın cesur liderlik göstergesi olduğunu belirten Steinberg, yapılan bir araştırmada liderlik kabiliyetine sahip kişilerin zam alma ve terfi etme olasılıklarının daha fazla olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Kurs: Büyük Liderler Ne Yapar?

Duygusal Zeka

Steinberg, yapay zeka ve makine öğreniminin ortaya çıkmasıyla sadece kendi duygularını değil başkalarınınkini de tanımanın, anlamanın ve yönetmenin iş verenlerin aradığı en önemli kabiliyetlerden biri olduğunu vurguladı.

 

 

Güçlü duygusal zeka becerilerinin, bireyin kendi duygularını anlamasını ve onlarla etkileşim kurmasını sağlayacağını belirten yazar bunun da kişilerin iş hayatında kaliteli ilişkiler kurmasına ve etkili kararlar almasını sağlayacağını söyledi.

Kurs: Duygusal Zekanı Geliştir

Kişilerarası iletişim

Dünyada iletişimin artık Zoom gibi dijital ortamlarda gerçekleştiğini belirten danışman, başkalarıyla net ve akıcı şekilde konuşabilen kişilerin iletişimi sürdürmede ve problem çözmede başarılı olacağını ifade etti. Ancak konuşmanın tek başına yeterli olmadığını aktif dinleme ve duygulara uyum sağlamanın da kişiler arası iletişimin bir parçası olduğunu vurguladı.

Kurs: İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi

Bilişsel esneklik

Scott Steinberg, Dünya Ekonomik Forumu’nun dünyanın güçlü 15 ekonomisindeki 9 farklı sektörü inceleyen raporuna göre işverenlerin yaratıcılık ve uyum sağlama gibi bilişsel yeteneklere yakın zamanda daha çok önem vereceğini söyledi.

Bu beceriye sahip kişilerin bilinmeyene hızlıca adapte olacağını ve değişimle enerji kazanacağını söyleyen Steinberg, beceriye sahip bireylerin aynı anda birden fazla kavramı değerlendirebileceğini de altını çizdi.

Kurs: Bilişsel Psikolojiye Giriş: Deneysel Bilim

 

Independent Türkçe, CNBC

 

DAHA FAZLA HABER OKU