Trump Müslümanlar, siyahlar ve Latinlerden aldığı oyu nasıl arttırdı?

Irkçı olmakla eleştirilen Trump, Cumhuriyetçi adaylar arasında siyahlardan, Hispaniklerden ve Müslümanlardan en yüksek oy alan isimlerden biri oldu

Trump'ın bu yılki mitinglerine çok sayıda beyaz olmayan destekçinin katılması da dikkat çekti (Reuters)

Başkanlık dönemi boyunca siyahlara ve göçmenlere karşı çıkışları nedeniyle ırkçı olmakla eleştirilen Donald Trump’ın, başkanlık seçimlerinde geçmiş yıllardaki Cumhuriyetçi adaylara kıyasla beyaz olmayan ABD'lilerden daha fazla destek alması kimi kesimlerde şaşkınlık yarattı.

Sandık çıkış anketlerine göre, Trump başkan seçildiği 2016’ya kıyasla beyaz olmayan ABD’lilerden daha fazla oy aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Edison Research araştırma merkezine göre, Demokratları destekleyen Hispaniklerin, siyahların, Asya kökenli Amerikalıların ve Müslümanların sayısı her zamanki gibi açık ara fazla olsa da, bu kesimlerin 4’te birinden fazlası Trump’a oy verdi.

Trump’a verilen destek, eski başkanlardan Richard Nixon’dan sonra bir Cumhuriyetçi adaya verilen en büyük oy oranını ifade ediyor. Nixon 1960 seçimlerinde beyaz olmayan seçmenlerin yüzde 32’sinin oyunu almıştı.

Edison Research’in mevcut sonuçlara dayandırdığı tabloya göre, Asya kökenli Amerikalıların yüzde 30’undan fazlası, Hispaniklerin ve Latinlerinse yüzde 32’si Cumhuriyetçilerin adayını destekledi.

Siyahlar arasında Trump’a destek oranı ise yüzde 12. Her üç grupta da Trump’a destek yaklaşık yüzde üç arttı. Associated Press’in anketine göreyse, Müslümanların yüzde 35’i seçimlerde Donald Trump’ı destekledi.
 

tablo.jpg
Kaynak: Edison Research


Meksikalıları sınırı kaçak geçen “tecavüzcüler” olarak niteleyen, Kovid-19 için sık sık "Çin virüsü" ifadesini kullanan ve Siyahların Hayatı Değerlidir protestolarına sert eleştiriler yönelten Trump, bu kesimler arasında desteğini nasıl arttırdı?

"Ekonomi ve işsizlik gibi gündemler etnik kimliğin önüne geçiyor"

Adelaide Üniversitesi’nden Tom Buchanan, beyaz olmayan seçmenler arasında ırksal kimliğin her zaman en önemli şey olarak görülmediğini, birçok durumda ekonomi ve işsizlik gibi gündemlerin öne geçtiğini söylüyor. SBS News’e konuşan Buchanan, “Bu topluluklar Demokratların kabul etmek istediğinden çok daha karmaşık bir yapıda” dedi.

Avsutralya Devlet Üniversitesi’nden öğretim üyesi Wesley Widmaier de, “Demografi kader değil. Sadece kimliklerimizle oy vermeyiz, deneyimlerimizle ve bununla şekillenen görüşlerimizle de oy veririz” diye konuştu. Widmaier, Demokratların bu seneki kampanya sürecinde beyaz olmayan seçmenlerin oyunu almak için özel bir çaba harcamamasının şaşırtıcı olduğunu kaydetti.

Deakin Üniversitesi’nden Josh Roose, Cumhuriyetçi kampanyanın bu seçimlerde özellikle Kübalıların desteğini almak için büyük uğraş verdiğine dikkat çekerek “Kübalılar komünizmden nefret ediyor ve Joe Biden’ı Çin’le özdeşleştirmeye yönelik güçlü bir kampanya yürütüldü” dedi.

"Müslümanların çoğu beyazlardan farklı değil"

Christopher Newport Üniversitesi’nde Doçent Doktor olarak görev yapan Youssef Chouhoud da, Müslümanların Trump’a verdiği destek için “Amerikalı Müslümanların büyük bölümü kendilerini beyaz olarak tanımlıyor ve oy verme alışkanlıkları beyazlardan çok farklı değil” ifadelerini kullandı.

Columbia Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Musa al-Gharbi’yse, Demokratların azınlıkların oy tercihlerine daha fazla yoğunlaşması gerektiğini belirterek “Ekonomik durgunluk ve pandemi sürerken birçok azınlık mensubu hayatlarının Biden yönetiminde Trump dönemindekinden daha iyi olacağına inanmıyor” diye konuştu.


Independent Türkçe, SBS News

DAHA FAZLA HABER OKU