İsrail, “hiç doğmaması gerektiğini” söyleyen adama 23 milyon TL tazminat ödeyecek

İsrail’de sakat doğma riski ebeveynlerine bildirilmemiş olan engelli kişiler, sonradan doktor ve hastaneye dava açabiliyor

Davacılar doktorların beyin felçli doğan adamın annesine hamileyken ihmalkar davrandığını savundu (Reuters)

İsrail devleti ve sağlık hizmeti kuruluşu Clalit (HMO), 27 yaşındaki beyin felçli adama, annesi doğum yaptığı sırada doktorlar ihmalkar davrandığı gerekçesiyle 9,2 milyon İsrail şekeli (yaklaşık 23 milyon TL) tazminat ödeyecek.

Dava beyin felci geçiren ve annesinin 2011’deki vefatından sonra kendisine şizofreni tanısı konan adamın kardeşi ve yasal vasisi tarafından açıldı. Adamın babasıysa 2017'de hayatını kaybetmişti.

Davaya göre, devlet hastanesi olarak çalışan Galilee Tıp Merkezi ve Clalit HMO, kadının 1993’teki rutin hamilelik testlerinde doğum kusurlarını tespit edemedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadının şizofreni tanısı bulunmasına rağmen doktorlar anneye kürtaj seçeneğini de sunmadı.

Dahası, kadın 29. haftasında fetüsü aldırmak için hastaneye başvurduğunda, hastane yetkilileri kendisine üç gün sonra gelmesini söyledi. Kadınsa ertesi gün doğum sancısı yaşamaya başladı.

Dava kayıtlarına göre doğum sırasında 43 yaşındaki kadının hamileliği istenmeyen bir gebelikti.  

Öte yandan, annenin 5 çocuğundan biri 6 yaşındayken ulusal parkta oyun oynadığı sırada boğulmuş, 8 yaşındaki de ani bebek ölümü sendromundan hayatını kaybetmişti.

Davada HMO fetüsün gelişimini gerekli şekilde takip etmeme, genetik test uygulamama ve anneyi alternatif tıbbi seçenekler konusunda bilgilendirmemekle suçlandı.
 


Ayrıca davacılar, hamileliğini sonlandırmak için hastaneye geldiğinde erken doğum yapacağına dair kanama ve benzer semptomları gösteren anneyi eve gönderen doktorların görevi kötüye kullandığını savundu.

Lod Yerel Mahkemesi, kasım başında davayı haklı görerek tıp merkezinin ve HMO’nun adama tazminat ödemesi ve tüm yasal harcamalarını karşılaması gerektiği kararını verdi.

İsrail’de sakat doğma riski ebeveynlerine bildirilmemiş olan ve doğumuna izin verilen engelli kişiler, sonradan şahsi ya da yasal vasisi aracılığıyla doktor ve hastaneye dava açabiliyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, "wrongful life" olarak adlandırılan bu davaları, benzer durumda ebeveynlerin doktor ve hastanelere açtığı "wrongful birth" davalarından 2012’de ayırdı.

Lod mahkemesinde görülen davaysa, adamın ebeveynleri vefat etmesine rağmen ikinci kategoride ele alındı.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU