İzmir'de 'kahraman' Soma'da 'sakıncalı': Ankara'ya yürümek isteyen madencilere jandarmadan müdahale

İzmir’deki depremin ardından eylemi yarıda bırakarak arama kurtarma çalışmalarına koşan madenciler, bugün Ankara’ya yürüyüşe geçince yeninden müdahale ile karşılaştı

Manisa Soma ilçesinde 8 yıldır, Karaman Ermenek'te ise 13 aydır tazminatları ödenmediği için eylem yapan maden işçilerinin başlattıkları Ankara yürüyüşü jandarma müdahalesi ile bir kez daha engellendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşmüşlerdi

Manisa'nın Soma ve Karaman'ın Ermenek ilçelerinden kıdem tazminatı ve ücret alacakları için iki koldan 12 Ekim günü Ankara'ya başlattıkları yürüyüş engellenen maden işçilerinin oluşturduğu heyet, sorunlarının çözümü için 21 Ekim’de TBMM'de AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşmüştü.

Özlem Zengin ile görüşen 4 kişilik heyette yer alan Bağımsız Maden- İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada taleplerine olumlu bakıldığını ve "Sorun çözülmeyecek bir sorun değil" dediğini Zengin'in kendilerine "Artık eylem yapmayı bırakın, geri dönün" dediğini aktarmıştı. Kartal, sorun çözülene kadar Kırkağaç ilçesinde toplu şekilde beklemeye devam edeceklerini ve sorun çözülmese yürümekte kararlı olduklarını söylemişti.

Çözüm olmayınca yeniden yürüyüşe geçtiler

Günlerdir Manisa Kırkağaç’ta bekleyişlerini sürdüren maden işleri, sorunun çözümü yönünde bir adım atılmayınca bugün yeniden Ankara’ya yürümek için harekete geçti.

Ancak madencilerin önü jandarmalar tarafından kesildi. Müdahale sırasında gözaltına alınmak istenen madenciler yol oturarak direndi

Jandarmaların yolu açması için oturma eylemi başlatan maden işçileri, baretlerini asfalta vurarak durumu protesto etti.

Jandarma ekipleri,  oturma eylemi yapan işçilere müdahale ederek yolu açarken işçileri de halka içine aldı.

 “Yolu aç jandarmaa, geliyoruz Ankara” sloganı atan madencileri Kırkağaç’taki bekleyişi sürüyor.

Müdahalenin ardından Bağımsız Maden İş Sendikası tarafından yapılan paylaşımda “Engeli aştık, yolu kestik. Sürüklendik, darp edildik ama buradayız, gitmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Sendika, örgütlenme uzmanları Kamil Kartal ve Başaran Aksu'nun da gözaltına alındığını ve Kırkağaç Jandarma Karakolu'na götürüldüklerini duyurdu.

 

Eylemi bırakıp İzmir’de depremzedeleri kurtarmaya koşmuşlardı

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde yaklaşık 20 gündür alacakları tazminatları için nöbete devam eden maden işçileri, depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak için aralarından 10 kişilik bir ekip oluşturarak İzmir’e göndermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU