Cumhur ittifakı bitiyor mu? AK Partili ve MHP'li isimler Reuters'a konuştu

AK Parti ve MHP'li yetkililere göre, ittifakın geleceğinde YSK'nın İstanbul seçimlerine ilişkin kararı belirleyici olacak

Fotoğraf: AA

Reuters Haber Ajansı, AK Parti ve MHP'li üst drüzey isimlere dayandırdığı bir habere yer verdi.

Haberde üst düzey bir AK Partili yetkilinin MHP ile ittifaktan beklendiği kadar katkı sağlanmadığını, partinin daha “milliyetçi” bir görüntü vermeye başladığını ve bunun da bazı zararlarını gördüklerini ifade etti.

AK Partili yetkili konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Bahçeli’nin seçimde yüzde 18.81 oy aldıkları ifadesi ittifak açısından ortaya çıkan çatlağı büyüttü. Sonuçta MHP bu ittifaktan büyük fayda sağladı, bizden bile fazla. İstanbul seçimlerinin tekrarı için YSK’ya başvuru yapıldı. Bu karara göre ittifakın durumu da belli olur. Kısa sürede ittifakın nereye evrileceğini söylemek kolay değil ama kırılma artık gözle görülür bir hal aldı.”

Bir başka AK Partili yetkili ise partide bazı önemli isimlerin MHP ile ittifaka net şekilde tavırlı olduğunu söyleyerek, “Bahçeli’nin öngörülmezliği işleri zorlaştırıyor” dedi.

“Bu ittifak biterse bitiren taraf biz olmayacağız”

Reuters’a konuşan MHP’li yetkili ise, AK Parti ile son dönemde bazı alanlarda farklı değerlendirmelerin iyice su yüzüne çıktığını belirtti. MHP’li yetkili, “Bu ittifak bitecekse bitiren taraf biz olmayacağız” dedi. 

Konuyla ilgili konuşan bir başka MHP’li yetkili ise cumhur ittifakının Türkiye için gerekli olduğun belirterek şöyle konuştu: 

"Cumhur ittifakının birlikteliği devam ediyor. Türkiye için bu birliktelik gerekli. Şu anda bu ilişkiyi bozan taraf biz olmayacağız. Aile içinde zaman zaman uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar olabilir. Biz sorunların büyümesi taraftarı değiliz. YSK’dan beklenen bir İstanbul kararı da var. Burada durumu netleşmesi de gerekli.”

TBMM’de bulunan 600 sandalyenin 291’i AK Parti’ye, 49’u ise MHP’ye ait. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş için kurulan cumhur ittifakının sona ermesi durumunda, yapılacak düzenlemelerin meclisten geçmesi AK Parti için zorlayıcı olacak. İktidar partisinin böyle bir durumda başka bir desteğe ihtiyacı olacak.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU