Tibet mağarasında bulunan DNA, modern insanın gizemli kuzeninin geçmişine ışık tuttu

"Denisova insanı, bugünkü insanın gen havuzuna katkıda bulunan ve türümüzün evrimini daha yeni öğrenmeye başladığımız yollarla şekillendiren, soyu tükenmiş nüfusların oluşturduğu bir ağın parçası"

Tibet'tek bir Budist tapınağı ve yüksek rakımlı bir paleoantropolojik alan olan Baishiya Karst Mağarası'nın bulunduğu bölge (Charles Perreault)

Bilim insanları, Tibet'teki bir mağarada keşfedilen, Denisova insanına ait DNA'nın sadece 45 bin yaşında olabileceğini açıkladı.

Mitekondriyal DNA, Tibet Platosu'nun kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 3 bin 280 metre yüksekte yer alan Baishiya Karst Mağarası'ndaki tortularda bulundu.

İncelenen örnekler, Denisova insanının yüksek irtifadaki mağaraya yüz bin ila 45 bin yıl önce yerleştiğini ortaya koydu.

Araştırmacılara göre DNA örneği gerçekten de 45 bin yıl önceden kaldıysa bu, Denisova insanının Orta Asya’nın kuzeydoğusundaki bölgede modern insanlarla birlikte yaşadığı anlamına geliyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Charles Perreault’ın yer aldığı uluslararası bir ekip tarafından analiz ettiği tortulardan elde edilen bulgular, akademik dergi Science’da yayımlandı.

Projeye yaklaşık 10 yıl önce başladıklarını söyleyen Perreault, Baishiya Mağarası'nda gerçekleştirilecek yeni çalışmaların Denisova insanının tarihine dair eşsiz bilgiler sağlayabileceğini söyledi.

Denisova insanı, bugünkü insanın gen havuzuna katkıda bulunan ve türümüzün evrimini daha yeni öğrenmeye başladığımız yollarla şekillendiren, soyu tükenmiş nüfusların oluşturduğu bir ağın parçası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daily Mail’in aktardığına göre Baishiya Karst Mağarası'ndaki bu keşif, Sibirya dışında bulunan ilk Denisova DNA'sı oldu.

Sibirya’daki Denisova Mağarası, Denisova DNA’sı içeren fosillerin keşfedildiği tek yerdi. Denisova insanları, Neandertallerin kuzenleri olarak biliniyor.

Neandertallerden yaklaşık 400 bin yıl önce ayrılan hominin grubu, Batı Asya ve Avrupa'da onlarla aynı zamanda yaşadı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Sydney Morning Herald

DAHA FAZLA HABER OKU