Venezuela’daki darbe girişiminde son durum

Maduro “Ülkemize korku getirmek isteyenlerden kurtulduk” derken Guaido “Bu pasif bir isyandır” ifadelerini kullandı

Venezuela'daki darbe girişiminde sokaklarda çatışmaların sürdüğü bilgileri geliyor / Fotoğraf: AFP

Venezuela’daki darbe girişiminde ilk açıklamasını sosyal medya hesabından yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro daha sonra televizyona çıkarak “Ulusa Sesleniş” konuşması yaptı.

Maduro, başkent Caracas'taki devlet başkanlığı sarayı Miraflores'te Savunma Bakanı Vladimir Padrino ve Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello ile bir araya geldi. Ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında Maduro darbe girişiminin akamete uğratıldığını savundu.
 

maduro tv 2 afp.jpg
Fotoğraf: AFP


“Ülkemize korku getirmek isteyenlerden kurtulduk”

Maduro, La Carlota askeri üssünün ayaklanmadan sonra asla teslim olmadığını söyledi. Guaido’yu destekleyen ordunun karayolunda ancak 8 zırhlı araca sahip olabildiğini söyledi. Devlet başkanı, “Bu kişilerin yüzlerini tanıyorduk. Tank dedikleri sekiz aracı ele geçirdiler. Otoyolunu geçişe kapatma girişiminde bulundular" dedi.

Bir başka muhalefet lideri Leopoldo Lopez'i darbeye liderlik etmekle suçlayan Maduro şöyle konuştu:

"Lopez, otoyolda çatışma çıkartan bu silahlı grubu bizzat yönetti. Sonra, Guaido'yu binlerce insanı harekete geçirme çağrısı yaparken gördük. Hiç görülmemiş bir şey. Ülkemize korku getirmek isteyenlerden kurtulduk. Çelik gibi sinirlerimiz ile sakin ve aklı başında kalarak, azami bilgeliğe sahip olmanın verdiği gücü kullandık.”

Bu arada darbe girişimiyle ev hapsinden serbest bırakılan Voluntad Partisinin eski Genel Başkanı Leopoldo Lopez'in İspanya'nın Caracas Büyükelçiliğine sığındığı bildirildi.

İspanya hükümetinden yapılan açıklamada, eski muhalefet lideri Lopez ve ailesinin gece saatlerinde büyükelçiliğe geldiği belirtildi.

Şili Dışişleri Bakanı Roberto Ampuero da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Lopez ve ailesinin kendilerine sığınma başvurusu yaptıktan sonra İspanya'nın Caracas Büyükelçiliğine gitmeye karar verdiğini ifade etti.

Guadio sokak gösterilerinde ısrarcı

Juan Guaido, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ordu tarafından desteklenmediğini ileri sürdü.
 


Guaido, dün sabah saatlerinde halkı ve orduyu sokağa çağırmasının sonuç verdiğini belirterek, "Sokaklarda olacağız, burası bizim topraklarımız. Yarın bütün Venezuelalılar sokaklarda olacak. Beni yakalamak istemedikleri sürece askeri darbe yapılmasının imkanı yoktur. Bu, halkıyla yüzleşmeye korkan bir tirana karşı pasif bir isyandır" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orduyu ve halkı sokağa çağırmasını "Özgürlük Operasyonu" olarak niteleyen Guaido, hükümet değişimi gerçekleşene kadar sokak gösterilerinin süreceğini vurguladı.

Bu arada, Guaido'nun halkı sokağa çıkmaya cep telefonu mesajıyla çağırması dikkati çekti. Juan Guaido, mesajında, "Kardeşler, Özgürlük Operasyonu vakti geldi. Bütün Venezuela sokağa" dedi.

Venezuela'da eski muhalif lider Leopoldo Lopez'in, Şili'nin Karakas'daki resmi konutundan İspanya Büyükelçiliği'ne gittiği belirtildi.

Şili Dışişleri Bakanı Roberto Ampuero, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Lilian Tintori ve İspanyol kökenli Leopoldo Lopez İspanya Büyükelçiliği'ne gittiler. Bu kişisel bir karardı, bizim büyükelçiliğimizde zaten misafirlerin olduğunu göz önüne aldılar" ifadelerini kullandı.
 


ABD’den Venezuela açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ülkeyi terketme kararı aldığını fakat Ruslar tarafından bundan vazgeçirildiğini savundu.

Pompeo, "Umarım (Maduro) bu kararı tekrar düşünür ve o uçağa biner. Açıkça belirttiğimiz gibi, biz Venezuela Ulusal Meclisini ve geçici Başkan Juan Guaido'yu destekliyor, Venezuela halkının ekonomilerini geri kazanma zamanının geldiğine inanıyoruz. Böylece aç çocuklar yemek yiyebilir ve hasta olanlar ülkenin sınırında bekleyen ilaçları elde edebilirler" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ortaya attığı iddianın gerçeği yansıtmadığını, tamamen yanlış bir bilgi olduğunu belirtti.

Sözcü Zakharova, "Washington yönetimi Venezuela ordusunun moralini bozmak için elinden geleni yaptı ve şimdi de algıyı yönetimi yapıyor" ifadelerini kullandı. 

"Maduro'ya destek veren ülkeler tarihin yanlış kısmında"

Mike Pompeo, "Rusya, Çin, Türkiye, Küba, Bolivya, İran, Nikaragua, Uruguay, Meksika, Suriye, Güney Afrika, Belarus, Kamboçya ve Kuzey Kore gibi ülkelerin hala Maduro'ya destek verdiği ve ABD yönetiminin bu ülkelere Juan Guaido'yu tanıması için baskı yapıp yapmadığı" ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Dışişleri Bakanlığımız bu konuda oldukça sıkı çalışıyor. Şu an 50'den fazla ülke Guaido'yu tanıdı. Bu saydığınız ülkelere tarihin yanlış kısmında olduklarını açıkça belirttik. Venezuela halkı, Venezuela'da gerçekleşen tahribatın yeniden inşa edilmesini, hukuk devletinin ve demokrasinin kurulmasını istiyor. Oraya varacaklarına inanıyorum. ABD ve Güney Amerika ülkeleri bunu destekliyor."

Bolton: Bu bir darbe girişimi değildir

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela’da yakın zamanda bir yönetim değişikliği umduklarını belirterek, “Bir süredir Maduro’dan sonraki gün yapacaklarımız konusunda planlama yapıyoruz” dedi.
 

john bolton reuters.JPG
Bolton, Venezuela’daki gelişmelere ilişkin Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtladı / Fotoğraf: Reuters


Venezuela’ya yönelik askeri bir seçeneğin masada olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Bolton, ABD’nin iktidar değişiminin barışçıl yollarla olmasını desteklediğini ancak "tüm seçeneklerin masada olduğunu" belirterek şöyle konuştu:

“Bu bir darbe girişimi değildir. Juan Guaido’yu Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak tanıyoruz. ABD Başkanının Savunma Bakanına emir vermesi nasıl ki bir darbe değil ise bu da Juan Guaido’nun Venezuela ordusunun komuta etmeye çalışmasıdır ve bir darbe değildir.”
 

venezuela çatışmalar 1 afp.jpg
Fotoğraf: AFP


Darbe girişimi

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu da Twitter hesabından yayımlamıştı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtilmişti.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." açıklamasında bulunmuştu.

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalar yapmıştı. 
 

venezuela çatışmalar 2 afp.jpg
Fotoğraf: AFP


Bu noktaya nasıl gelindi?

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

ABD yönetimi, Venezuela'ya bir dizi yaptırım uygulamaya başlamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU