Macron'un göreve gelmesinden bu yana ülkede 43 cami kapatıldı

İçişleri Bakanı Darmain, Macron'un göreve geldiği son 3 yılda ülkede 43 caminin faaliyetine son verildiğini söyledi. Darmain ayrıca, terörle değil "İslamcılık" ile mücadele etmek için yasaya ihtiyaç duyduklarını da belirtti

Fotoğraf: AA

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkede kapatılan camilerin sayısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Darmanin yaptığı açıklamada, terörle değil "İslamcılık" ile mücadele etmek için yasaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Son 3 yılda 43 cami kapatıldı

Ülkede Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden bu yana son 3 yılda 43 caminin kapatıldığını ifade eden Gerald Darmanin, Macron'un önceki cumhurbaşkanlarından daha fazla camiyi ibadete kapattığını söyledi.

Darmanin, "radikalleşmeyen ancak kamu düzenini tehlikeye sokan" camilerin ise 6 ay boyunca kapatılabileceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İhbar hattı kuruldu

Öte yandan, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, "radikalleşme ve İslamcılıkla mücadele" adı altında ihbar hattı kuruldu.

Buna göre, insanlardan "çevresinde hareketlerinden şüphelenilen" kişi veya kişilerin tespit edilmesi halinde belirtilen telefon numarasını araması isteniyor.

Ne olmuştu?

Fransa'nın başkenti Paris'te de 16 Ekim'de Samuel Paty isimli bir öğretmen başı kesilerek öldürülmüştü.

Öğretmeni öldürenin kişinin Rusya vatandaşı bir Müslüman olduğu ve öğretmenin öğrencilerine Hz.Muhammed'in karikatürlerini gösterdiği için öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bu olaydan sonra Fransa'da birçok Müslüman STK'da denetimler başlatılmış, Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı.

Charlie Hebdo'nun tepki çeken Hz. Muhammed karikatürleri ise Fransa'da devlet dairelerine yansıtılmıştı.

Bu duruma tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" ifadelerini kullanmıştı.

29 Ekim'de ise Nice kentinde Notre-Dame kilisesi yakınlarında kimliği belirsiz bir kişi tarafından bıçaklı saldırı gerçekleşmiş ve 3 kişi yaşamını yitirmişti.

31 Ekim'de Lyon kentide düzenlenen bir silahlı saldırıda rahip ağır şekilde yaralanmıştı. Chateaudun kentinde ise kimliği belirsiz kişiler tarafından bir camiye benzin dökülerek yangın çıkarılmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU