Cambridge Üniversitesi, geçmişte köle ticaretinden sağladığı faydaları araştıracak

Üniversitenin rektör yardımcısı, “Geçmişi değiştiremeyiz ama ondan gizlenmeye de çalışmamalıyız” dedi

Cambridge Üniversitesi /Fotoğraf: AFP

Cambridge Üniversitesi, prestijli kurumun geçmişteki köle ticaretinden nasıl faydalandığını ve ona ne ölçüde katkı sağladığını araştıracak.

Rektör yardımcısı Profesör Stephen Toope, 2 yıl sürecek araştırmanın üniversitenin “insanlık tarihinin bu karanlık dönemindeki rolünü” ortaya çıkaracağını söyledi.

Araştırmacılar, kurumun kolonyal dönemde bağış, hediye ve vasiyet yoluyla kölelikten ve emek sömürüsünden nasıl bir kazanç elde ettiğini görmeyi umuyor.

2 doktora sonrası araştırmacı, Cambridge’deki akademisyenlerin kamuoyunu şekillendiren ırk temelli tutumları ne ölçüde desteklediğini de inceleyecek.

 

 

Araştırmanın “sömürge karşıtı” hareketlerin Britanya'daki ve ABD'deki üniversitelerde hızla yayıldığı bir dönemde yapılacak olması dikkat çekti.

Geçen yıl, kölelikten milyonlarca lira yarar sağladığı ortaya çıkan Glasgow Üniversitesi de bunu telafi etmek için bir “adalet programı” başlatacağını duyurmuştu.

Profesör Toope ise konuyla ilgili, şu açıklamalarda bulundu:

“Britanya’nın köklü üniversiteleriyle köle ticareti arasındaki ilişkiye yönelik akademik ve kamusal ilgi artıyor. Cambridge’in kolonyal dönemdeki kölelikten sağladığı faydayı yine kendisinin soruşturması doğru bir karar. Geçmişi değiştiremeyiz, ama ondan gizlenmeye de çalışmamalıyız. Umarım araştırma süreci, üniversitenin bu karanlık dönemdeki rolünü anlamasına ve bunu kabul etmesine yardımcı olur.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın sonuçlarının, 2021 sonbaharında rektör yardımcısına sunulması bekleniyor. 

Araştırmacılara danışmanlık yapan ekibin başkanı Profesör Martin Millett ise, sonuçları henüz kestiremediklerini ama Cambridge’in de o dönemin uygulamalarıyla bir şekilde ilişkilendiğini düşündüklerini söyledi.

Millett sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çalışma aynı zamanda, üniversitedeki akademisyenlerin, ırkçılığı, pekiştirerek veya buna karşı çıkarak kamuoyunu ve politikayı nasıl etkilediğiyle de ilgileniyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU