NASA uyardı: Göktaşı çarpmasına hazır olun

“Dinozorların uzay programı yoktu. Ancak bizim var ve kullanmamız gerek”

Jeologlar, çapı 140 metreyi bulan nesnelerin her 100-300 yılda bir Dünya'ya çarptığını düşünüyor / Görsel: The Independent 

NASA’ya göre Dünya'nın yakınından birçok tehlikeli asteroit geçerken, yeryüzüne çarpanların sayısı da kamuoyunun bildiğinden çok daha fazla.

Pazartesi günü Uluslararası Uzay Bilimleri Akademisi’nin Gezegen Savunma Konferansı’nda konuşan NASA Yöneticisi Jim Bridenstine, “Keşke size bu vakaların son derece ender olduğunu söyleyebilseydim. Ama değil” dedi.  

Uzun süredir yüksek bütçeli aksiyon filmlerine konu olan çarpışmaların düşünüldüğünden daha ciddi bir mesele olduğunu belirten Bridenstine, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İnsanların şunu anladığından emin olmalıyız: Bu bir Hollywood filmi değil. Nihayetinde üzerinde yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegeni korumakla ilgili. Ve bu gezegen Dünya.”

Gezegenimizi göktaşı çarpmalarından korumak için daha çok projenin hazırlandığını söyleyen Bridenstine, 2013’te yaşanan Chelyabinsk çarpışmasını hatırlattı.

Söz konusu olayda, Dünya atmosferine giren dev bir gök taşı, Rusya’nın Chelyabinsk kasabasının 23 km yukarısında patlamıştı. Patlamanın yarattığı şok dalgası bin 500’den fazla insanın yaralanmasına ve 7 binden fazla binanın hasar görmesine neden olmuştu.

Bridenstine son 100 yıl içerisinde, benzer boyutta 3 hadise daha yaşandığını belirtti. Chelyabinsk vakasıyla aynı gün, “Duende” isimli daha büyük bir asteroit de Dünya yakınından geçmişti. Asteroidin 2123’te yeniden Dünya yakınından geçeceği öngörülüyor. 

Bu asteroit Dünya’ya isabet etmediği için çok şanslı olduğumuzu belirten Bridenstine, sözlerine şöyle devam etti:

“Sistemlerimizi daha fazla veri elde etmek için kullanmak zorundayız ve bunu da daha hızlı yapmalıyız. Biliyoruz ki, dinozorların uzay programı yoktu. Ancak bizim var ve bunu kullanmamız gerek.”

Öte yandan NASA, 150 metreden daha büyük olan, yakın Dünya nesnelerinin yüzde 90’ını takip ediyor. Bu kategoride 25 bin nesne olduğu tahmin ediliyor. NASA ise bunların sadece 3’te birini sınıflandırabildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya’yı tehdit eden büyük asteroitlerle başa çıkmak için daha fazla kaynak gerektiğini söyleyen Bridenstine, şimdiye dek yapılmış en güçlü roket olan, NASA’ya ait Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System) gibi güçlü roketler üretilmesini tavsiye etti. 

NASA aynı zamanda, Elon Musk’ın Space X şirketiyle Dünya’yı tehdit eden gök taşlarının yörüngesini saptırmak konusundaki kabiliyetlerini test edeceği ortak bir proje üzerinde çalışıyor.

Çift Asteroit Saptırma Testi (The Double Asteroid Redirection Test) adlı proje, Dünya’ya yakın konumda bulunan bir asteroitle çarpışması ve gök taşının doğrultusunu değiştirmesi için uzaya roket gönderecek.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU