Temelli’den kayyumlara tepki: Halıyı götürmüşler, o halıyı getirin

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli 31 Mart’ın ardından ilk grup toplantısında konuştu. Hedefinde daha önce Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine atanan kayyumlar vardı

Fotoğraf: AA

31 Mart seçimlerinin ardından Meclis’teki partiler ilk grup toplantısını yaptı. HDP grup toplantısında Eş Genel Başkan Sezai Temelli kürsüdeydi.

"Geride enkaz bıraktılar"

Temelli, yerel seçimlerde HDP’nin kazandığı ve daha önce kayyum atanan belediyelerde yolsuzlukların ortaya çıktığını savundu:

Geride bir enkaz bıraktılar ama kimse moralini bozmasın. HDP bu enkazı da kaldırır. Ama hak hukuk yoluyla kaldıracaktır, yerel demokrasi anlayışıyla, yerel dayanışma ağları ile kaldıracaktır. Kayyımlar TCK'da ne kadar yüz kızartıcı suç varsa işlemiş. Amed'de 1600 kilo fıstıklı kadayıf yemişler. Mardin'de milyonlarca kuruyemiş yemişler. Bismil'de belediye binasını emniyete hibe etmişler. Van’a gittik halı yok! Halıyı götürmüşler, o halıyı getirin. Belediyelerde bütün hesapları ortaya koyuyoruz. Mesele sadece fıstık, kadayıf değil, öyle sahneler var ki insanın aklı almıyor. Mesela Diyarbakır Bismil’de kayyım belediye binasını emniyete hibe etmiş. Yahu belediye binasını niye hibe ediyorsun. Bismil belediyesinin binası yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimlerinin iptali talebiyle ilgili de konuşan Temelli “Şaibe arıyorsanız Şırnak’a bakın” dedi:

“Hala İstanbul'la ilgili karar verme toplantıları yapıyorlar. İstanbul kararını verdi, HDP kararını verdi. İstanbul'da AKP-MHP bloğu kaybetti nokta. Bin dereden su getirme, şaibe arama derdindeler. Şaibe arıyorsanız Anayasa referandumunda yaptıklarınıza bakın. Şaibe arıyorsanız 24 Haziran'a, şaibe arıyorsanız 31 Mart'ta gidin Şırnak’a bakın Şırnak’a!”

"YSK tuzak kurdu"

Sezai Temelli'nin gündeminde KHK'lı oldukları için mazbataları verilmeyen HDP adayları da vardı:

"Seçimler sonuçlandı, bütün bu şaibelere rağmen kazandığımız yerde 6 yerde KHK’li oldukları için ihraç edildikleri için mazbataları verilmedi. YSK tuzak kurmuş. Düşünebiliyor musunuz? Bir yüksek mahkeme, yüksek yargıçlar; onların kararlarına itiraz edeceğiniz daha yüksek bir yer yok. Bu denli adaletsiz. Tuzak. KHK ile ihraç edilmiş arkadaşlarımız aday başvurularını yapıyorlar, adaylıklarında engelleyici bir durum olmadığı deklare ediliyor. Seçime giriliyor, seçim kazanılıyor, ondan sonra bu arkadaşların mazbataları gasp ediliyor, ikinciye veriliyor."

"Kızgın demir ancak adaletle soğuyacak"

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Nisan'da yaptığı "Dönem kızgın demiri soğutma dönemidir" açıklamasını da değerlendirdi:

"Güzel laflar ediyorlar bazen, kitabi. “Kızgın demiri soğutmak gerek.” Kızgın demiri nasıl soğutacaksınız? Bunun cevabını veremiyorlar danışman yazmış vermiş okuyorlar. Altında ne var o demir nasıl soğuyacak? Adaletle soğuyacak. Siz adaletten kaçtığınız sürece bu ülkede  demir soğumaz. O demiri soğutmanın yolu adalet, demokrasi, barış mücadelesinden geçer."

Temelli’nin hedefinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da vardı. Albayrak’ın “Vergiyi tabana yayacağız” açıklamasına “Yandaş müteahhitlerinize vergi affı getirirken halkın üzerine yeni vergiler salmayın. Bu kabinenin bu ülkeyi yönetme kabiliyeti, becerisi yoktur. Bir an önce Türkiye'de bu kabine değişmelidir” sözleriyle tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı konuşmasının başında cezaevlerinde 15 kişinin ölüm orucuna başladığını söyleyerek iktidarı adım atmaya çağırdı, “Gelin başka hiçbir insanımız ölmeden hukuktan, adaletten yana tavır alın, sesinizi yükseltin” ifadelerini kullandı. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU