Kılıçdaroğlu Çubuk'ta ne olduğunu anlattı: Linç girişimiydi beceremediler, PKK'dan farkları yok

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul seçimini de değerlendirdi. "YSK'nın bu süreci bir an önce sonlandırması ve Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı olarak ilan etmesini bekliyorum" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından önemli bölümler:

“Martın sonu bahar demiştik. Martın sonunda bahar geldi, baharınız kutlu olsun. Türkiye'ye iyi gelsin dedik ama diğer partiler de baharın gelmesi için ortak çaba gösterdiler. Verdiğimiz her sözün arkasında duracağız. İyi ki oyumuzu CHP'li bir belediye başkanına verdik diyecekler. Elbette seçimler eşit koşullarda olmadı.”

“YSK süreci bir an önce süreci sonlandırmalı”

“Aradan bir ay geçti. Hukuktan yana tavır takındık. YSK'da görev yapan yargıçlar her ortamda hukukun üstünlüğünü savunmak zorundadır. Siyasal baskılara göğüs germek zorundadırlar. YSK'nın bu süreci bir an önce sonlandırması ve Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı olarak ilan etmesini bekliyorum. Başka bir seçenek yok. Kanuna uyacak, daha önceki içtihatlara aynen uyacak, biz de bunu bekliyoruz. Seçimde kaybedenlerin ürettikleri yasa dışı gerekçeleri reddetmek zorundadır. Kurulan baskılara YSK boyun eğmemek zorundadır. Hukukun üstünlüğünü savunmak zorundadır. Bir an önce kararı verin Türkiye gerçek gündemine dönmüş olsun.”

“İşsizlik aldı başını gidiyor. Hanedanla koskoca Türkiye Cumhuriyeti yönetilir mi? Damat asgari ücretle bir ev nasıl geçindirilir biliyor mu? Ekonomiyi teslim etmişler. Kendi hallerini düzeltiyorlar, kendi mutfaklarını düzeltiyorlar. Bu yılın ilk üç ayında 33 milyar lira faiz ödendi. 33 milyar lira faizi 82 milyon vatandaş ödedi. Bunların iktidar olduğu tarihten 2019 şubata kadar dışarıya ödedikleri faiz 165 milyar dolar. Sen bu parayı ödeyeceksin vatandaş sonunda böbreğini satacak. Olay sıradan bir olay değil. Türkiye yeniden mali kıskaca alınıyor. Dolar aldı başını gidiyor. Hala ekonomide iyiye gidiyoruz diye açıklama yapıyorlar.  Terörle işbirliği yapıyor diyorlar. Terörle işbirliği yapan sensin vatandaşla işbirliği yapan benim. Bir dönem teröristlerin her dediğini yapanlar onlar bu ülkenin vatandaşlarının derdini dile getiren genel başkan da benim.”

“Derdimiz sadece ekonomi değil. Musa Kart hapse atıldı. Hakan Kara hapiste, Güray Öz hapiste. Cumhuriyet gazetesinin yazarları bunlar. Bunları FETÖ'yle suçluyorlar. Nasıl oluyor da bunlar FETÖ'cü oluyor? Ortada bir hukuksuzluk var. Bunun düzelmesi lazım. Bunu düzeltecek olan da iktidar sahipleri değildir. Bunu namuslu yargıçlar düzeltecektir. Osman Kavala 546 gündür hapiste. Ortada daha iddianame yok. Eren Erdem 305 gündür hapiste. Hayatı FETÖ ile mücadeleyle geçmiş, FETÖ'den içeride. Ailesi perişan vaziyette. Ailesine şunu söyledim; Eren Erdem onurlu kimliğiyle FETÖ ile mücadele eden düzgün ve namuslu bir kişidir. Hapiste kaldığı her gün şeref madalyası olarak tarihte yerini alacaktır.”

“Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kuruluş yıldönümündeydik. AYM Başkanı katılanların tamamına güzel bir hukuk dersi verdi. Ama AYM'nin önünde Cumhuriyet davası başvurusu iki yıldır bekliyor.”

Asker cenazesindeki linç girişimi

"Cenaze namazlarında ağırbaşlılık vardır. Saygı içinde kılınır. Bizler de şehitlerimizi cenaze namazlarını katılırız dualar okunur, belli bir saygı içinde ayrılıp evlerimize döneriz. Evlat acısının ne demek olduğunu biliriz, onları teselli eden şey evlatlarının şehit olmuş olmasıdır. Çubuk Akkuzu köyünde şehit cenazesine katıldık. İlçe başkanımız aileyi ziyaret etti. Bayrak istediler verdik. Sonra cenazeye katıldık. Akkuzu köyü sakinlerine bir şey söylemek istemiyorum. Benim sözüm provokasyon yapanlaradır. O şehit cenazesine katılan tek genel başkan benim. Daha namazın başında sloganlar, hakaretler… Bırakın bir namaz kılınsın, helallik olsun. Uzun vermiyorlar. İçimden geçirdim “Bunlar gerçekten Müslüman mı, gerçekten şehit ailesine saygı duyuyorlar mı?” Şehitlerimizin yüzde 99’u fakir aile çocuklarıdır. Bunu oturdukları evlere falan bakıldığında bu çıplak gerçeği görürüz. Ben bana yapılan linç girişiminden çok şehit cenazesine yapılan hakaret benim vicdanımı derinden yaralamıştır. Saldırı, provokasyon diyorlar açık söylüyorum linç girişimiydi. Bunu yapamadılar beceremediler, verilmiş sadakamız varmış. Bunu yapanların PKK’dan hiçbir farkı yok”

“Sanıyorlar ki biz geri adım atacağız. Hiç kimse unutmasın bu partinin koltuğunda ilk oturan kişi Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Boynun idam fermanıyla Türkiye’nin bağımsızlığını sağladı. Biz değil bir milim geri adım atmayı her adımımızı ileriye doğru atacağız.”

“Son şehidimiz de fakir bir ailenin çocuğuydu. Sözleşmeli er. Sözleşmeli erler bir dernek kurmuşlar daha önce bana geldiler. Sorunlarını dile getirmemi istediler.  Sözleşmeli erler 7 yıl askerlik yapabiliyorlar. 7 yıl sonunda kapının önüne konuyorlar. Kamuda çalışmaları lazım ama yönetmelik çıkmıyor. 7 yılını dolduran sözleşmeli erler açıkta geziyor. Bunların derdini ben dile getirdim. Alçakça linç girişiminde bulunanların bunlardan haberi yok. Onlar iktidara neden bunu yapmıyorsun diye soracaklarına sorana saldırıyorlar. Linç girişiminde bulunanlar insan değil. Ben onların hakkını sorarken sen neredeydin."  


Indepenedent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU