ABD medyası: Pentagon'un üst düzey isimleri Kasım Süleymani'nin intikamının alınması amacıyla takip ediliyor

Yetkililer eldeki bilgilere göre tehdidin, Süleymani'ye yönelik suikast kararı alma ve operasyonu düzenleme aşamalarında yer alan ABD'li askeri liderlere yönelik olduğuna işaret ettiğini aktardılar

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 3 Ocak'ta ABD saldırısında öldürülmüştü / Fotoğraf: Reuters

NBC News televizyonu, üst düzey 5 güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde ABD'deki istihbarat servislerinin ve polisin  geçen ayın sonlarında, Pentagon'un kıdemli komutanlarının yalnızca yurt dışında değil ABD topraklarında dahi tehdit altında olduklarına işaret eden bilgilere ulaştığını bildirdi.

Yetkililer, söz konusu bilgilerin tehdidin halen devam ettiğine işaret ettiğini, bunların arkasında ABD ordusunun ocak ayında suikast düzenleyerek öldürdüğü Kasım Süleymani'nin intikamının alınma hedefinin olabileceğini aktardılar. Ancak eldeki bilgilerin bu ihtimali henüz kesin bir şekilde teyit etmediğini söylediler.

Yetkililer eldeki bilgilere göre tehdidin, Süleymani'ye yönelik suikast kararı alma ve operasyonu düzenleme aşamalarında yer alan ABD'li askeri liderlere yönelik olduğuna işaret ettiğini aktardılar. ABD'li iki yetkili, düşmanların hedef alınacak askeri liderlerin isimlerini topladığı bir liste bulunduğu bilgisine sahip oldukları bilgisini paylaştılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bu hafta Hindistan ve Ortadoğu bölgesindeki bazı ülkelere ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerin alışılmadık şekilde üst düzey bir gizlilik içinde yapılması muhtemel güvenlik endişeleri olduğu yönünde söylemlere neden oldu. Esper ile birlikte Bahreyn ve İsrail'e giden gazetecilerin ziyareti haberleştirmelerine izin verilmedi. Esper'in Bahreyn'de iki gece kaldığı bildirildi.

Yetkililer, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve askeri yetkililerin tehdide ilişkin haberlerinin 22 Eylül akşamı gerçekleşen olayın ardından çıktığını aktardılar. Yetkililerin aktardığına göre söz konusu tarihte Savunma Bakanlığı'nın kıdemli komutanlarından biri, Pentagon binasından çıkarak devletin tahsis ettiği 4x4 SUV tipi siyah araca binerek bölgeden ayrıldı. Bilinmeyen bir aracın beklenmedik bir şekilde takibe başladığı esnada direksiyonda komutanın özel koruması vardı. Takibe başlayan aracın sürücüsünün İran vatandaşı olduğu anlaşıldı. Virgina eyaleti plakası taşıyan aracın takibini 8 ila 11 kilometre mesafeden sürdürdüğü kaydedildi.

Yetkililer, FBI ve Pentagon'un bu takibin kıdemli komutana saldırı girişimi olup olmadığı noktasında farklı görüşlere sahip olduklarına dikkat çekerek Pentagon'un durumdan endişeli olduğunu ifade ettiler. FBI araştırmalarının ardından olayın saldırı veya İran ile doğrudan bir bağlantısı olmadığı sonucuna ulaştı. Ancak FBI ve Pentagon arasındaki görüş ayrılığının sebebine ilişkin detay verilmedi.

NBC News televizyonu, güvenlik gerekçesiyle söz konusu komutanın ve kendisine yakın üç yetkilinin isimlerini paylaşmadı. NBC News televizyonun aktardığına göre üst düzey bir yetkili olayı 'endişe verici' diye niteledi.

Yetkililer, söz konusu takibin özel korumanın yolunu değiştirmesiyle son bulduğunu ancak Pentagon'un olayın ardından 'dikkat et' ifadesinin kısaltılmışı olan 'polo' şeklinde bir uyarı yayınladığını ve bilgileri FBI ile paylaştığını bildirdiler. Elde edilen bilgiler arasında takibe geçen araç sürücüsünün fotoğrafı, aracın plakası ve ayrıca sürücünün İran ve Afganistan'da arkadaşları olduğunu gösteren Facebook ve Instagram hesaplarının yer aldığı kaydedildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU