5 yıl sonra ortaya çıkan IŞİD lideri Bağdadi'nin dikkat çeken değişimi

IŞİD'in yayınladığı son videoyla ortaya çıkan Ebubekir Bağdadi'nin kilo aldığı ve sakalını boyadığı görülüyor

Ebubekir El-Bağdadi, en son 2014'de Musul'da ortaya çıkmıştı

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin bu ay içinde çekildiği öne sürülen bir videosu yayınlandı. Bağdadi, IŞİD’in Suriye'deki kalesi olan Bağuz'daki yenilgiyi kabul ederek, öldürülen ve esir alınan IŞİD unsurları için intikam sözü verdi.

Bağdadi, Temmuz 2014’te Musul'daki El Nuri el Kebir Camisi’nde (Ulu Cami) minbere çıkarak, Suriye ve Irak'ta kontrol ettiği bölgeler üzerinde ‘halifelik ilan ettiği’ anlardan beş yıl sonra ilk kez ortaya çıktı.

Bağdadi'nin 5 yıl önceki haline nazaran kilo aldığı görülüyor. Bunun sebebi ise örgüt liderinin güvenlik nedeniyle sürekli saklanmak zorunda kalması olarak yorumlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD liderinin tıpkı militanlar gibi giyinmesi de dikkat çeken detaylardan biri. Önceki görüntüde "güçlü" olduğu mesajını vermek için siyah sakalla çıkan Bağdadi'nin son görüntüsünde sakalının bir kısmını kınayla kırmızıya boyadığı görülüyor.

Kullandığı dil değişti

Yine göze çarpan ayrıntılardan biri de Musul'daki hutbesinde asıl Arapça ile konuşan Bağdadi'nin son görüntüsünde daha yerli lehçelere yönelmesi oldu. Bağdadi, kendisini "halife" ilan ettiği 2014'teki videosunda tüm Müslümanlara ve Arap halklarına seslenmişti.

IŞİD lideri, 18 dakika süren yeni videosunda, Binyamin Netanyahu'yu yeniden iktidara getiren İsrail seçimleri, Sudan’da Ömer el-Beşir ve Cezayir’de Abdulaziz Buteflika rejimlerinin devrilmesi gibi son gelişmeler üzerine yorumlarda bulundu. Bu da, söz konusu videonun çok yakın bir zamanda kayıt altına alındığını gösteriyor.

Bağdadi, videoda yerde oturmuş halde yüzü sansürlenmiş üç kişiye hitap ederken görülüyor.

Türkiye detayı

Örgüt tarafından servis edilen görüntülerde, Bağdadi'nin incelediği raporlardan birinin üzerinde ‘Türkiye Vilayeti" yazması dikkat çekti.

Bağdadi
Bağdadi'nin elinde tuttuğu raporda "Türkiye Vilayeti" yazdığı görülüyor​​​​​​​

Diğer dikkat çeken bir başka durum ise, Bağdadi’nin, El-Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’in yaptığı gibi otururken yanında makineli bir tüfeğin bulunması oldu.

Reuters, Bağdadi’nin beş yılın ardından yayınlanan propaganda görüntülerinin IŞİD’a bağlı medya yapılanmalarından ‘El Furkan’ tarafından yayınlandığını belirtirken, AFP ise, Telegram üzerinden servis edildiğini öne sürdü.

Bağdadi, videonun başında ‘Bağoz savaşı sona erdi” derken, örgütün Suriye'nin doğusundaki son kalesinden neredeyse bir ay önce çıkarılmasına atıfta bulundu.

“Allah bize cihadı emretti, zaferi değil” diyen Bağdadi, Paskalya Bayramı sırasında Sri Lanka'yı hedef alan ve IŞİD tarafından kabul edilen son saldırıların ‘Bağoz’un kaybedilmesinin intikamı’ olduğunu ifade etti.

Sri Lanka vurgusu

DPA haber ajansında yer alan habere göre ise Bağdadi, “Sri Lanka’daki kardeşleriniz, Bağoz’daki kardeşlerinizin intikamını almak için Paskalya Bayramı sırasında Haçlıları korkudan uyuyamaz hale getiren patlamalarla, IŞİD unsurlarının (Tevhid inancına sahip kişilerin) kalplerini yatıştırdı. Bu Haçlıların beklediği intikamın bir parçasıdır”  dedi.

IŞİD unsurlarının, "Şam’daki kardeşlerinin intikamını almak için" 8 ülkede 92 eylemde bulunduğunu dile getiren Bağdadi, “Aslında, İslam ve Haçlıların savaşı uzun bir savaş. Bağoz savaşı sona erdi. İslam düşmanı olanların barbarlık ve vahşeti ise orada kanıtlandı” dedi.

AFP, "savaşın uzun olacağı" konusunda ısrarlı olan Bağdadi’nin, son iki yılda peş peşe yenilgiler yaşayan IŞİD üyelerinin Bağoz’un intikamını alacağının altını çizdiğine vurgu yaptı.

The Search for International Terrorist Entities (SITE) isimli özel istihbarat şirketinin kurucu ortağı olan Rita Katz, Bağdadi’nin Burkina Faso ve Mali’den gelen emrileri kabul ettiğini ilan etmesine dikkat çekti.

Katz ayrıca, Bağdadi’nin, Mali’de kendisine biat eden gruplardan birinin başında olan Ebu Velid es-Sahravi’nin liderliği ve Sahel bölgesinde bulunan Fransız kuvvetleri ile onun müttefiklerine karşı düzenlediği saldırılara övgüde bulunduğuna da vurgu yaptı.

Bağdadi nerede saklanıyor?

AFP’nin analistlere dayandırarak verdiği haberinde, dünya çapında arananlar listesinin en başında olan Bağdadi’nin bugün Suriye çölünün mağaralarında saklandığı iddia edildi.

Habere göre, bir vakitler, Irak topraklarının üçte biri ve Suriye'deki geniş topraklarda yaklaşık yedi milyon insanı boyunduruğu altında tutan Bağdadi, bugün kendisinin nerede olduğu bilinmekten aciz dağınık unsurlara liderlik ediyor.

ABD, 2014’ten bu yana birçok kez öldüğü iddia edilen IŞİD lideri Bağdadi'nin (47) bulunduğu yer hakkında bilgi aktarana verilecek ödülü 25 milyon dolara çıkarmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU