Japonya'nın 30 yıllık imparatoru Akihito tahttan feragat etti

Dünyanın en eski hanedanlarından biri olan Japonya imparatorluk ailesinde taht el değiştiriyor

Japon İmparatoru Akihito tahttan kendi isteğiyle iniyor / Fotoğraf: AA

Japon İmparatoru Akihito tahtını oğlu 59 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito’ya devrediyor. Tören Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılıyor. 

 

Japon imparatoru Akihito tahttan iniyor - AA (3).jpg
Japon imparatoru Akihito tahttan iniyor / Fotoğraf: AA

 

İmparator Akihito'nun tahtı Prens Naruhito’ya devretmesiyle 30 yıl süren barışa erişmek anlamına gelen “Heisei” dönemi de sona ermiş olacak. 85 yaşındaki İmparator Akihito, ülkede 200 yıl sonra ilk kez hayattayken tahttan çekilen imparator oldu. 1817 yılında İmparator Kokaku da kendi isteğiyle tahttan çekilmişti. O tarihten bu yana tüm imparatorlar ölümlerine kadar tahtta kaldı. 

Asya ülkesi Japonya’da her imparatorun hüküm sürdüğü dönem bir isimle anılıyor. 

Japonya İmparatorluğu'nun 125. üyesi olan Akihito'nun saltanatının yerel saatle gece yarısı resmen sona ereceği belirtildi. 

 

Japon imparatoru Akihito tahttan iniyor - AA (5).jpg
Japon imparatoru Akihito tahttan iniyor / Fotoğraf: AA

 

İmparator Akihito ilk kez 3 yıl önce tahttan ayrılmayı düşündüğünü açıklamıştı

İmparator Akihito, sağlık nedenlerini gerekçe göstererek tahttan inme düşüncesini son yıllarda dile getiriyordu. İlk kez 2016 yılında ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle Krizantem Taht’tan inmek istediğini belirtmişti. 

“Devrimci bir imparator” olarak kabul edilen İmparator Akihito, prostat kanseri tedavisi görmüş ve kalp ameliyatı geçirmişti. 

Japonya’da imparatorlar II. Dünya savaşının sonrasından itibaren sembolik konumda. Ülkede yürütme yetkisi başbakanlıkta bulunuyor. Ancak halk saltanata hala büyük bir saygı duyuyor. 

Ülkede özellikle kriz anlarında birleştirici bir rol oynayan imparatorluk ailesi, 2011 yılında yaşanan deprem, tsunami felaketi ve Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen radyasyon sızıntısı olayları sonrası felaketten etkilenen kişilere karşı gösterdiği tutumla halkın gönlünü fethetmişti. İmparator ve imparatoriçe felaketlerden etkilenen kurbanları ziyaret ederek, gösterdikleri mütevazı tavırlarla Japon halkının büyük sevgisini kazanmıştı. 

Akihito döneminde 17 başbakan görev yaptı ve Modern Japon tarihinde ilk kez ülke herhangi bir savaşa taraf olmadı. 

 

 

Veliaht Prens Naruhito'nun ilk ziyaretçisi Trump olacak

Tahtın yeni sahibi ve hala Veliaht Prens olan Naruhito'yu ise zor bir dönemin beklediği belirtiliyor. Japonya son zamanlarda, ekonomisinin neredeyse durma noktasına gelmesi ve ülke nüfusunun giderek yaşlanması gibi sorunlarla mücadele ediyor. 

 

Veliaht Prens Naruhito - AA.jpg

Japonya'da imparatorluk tahtına Veliaht Prens Naruhito oturacak / Fotoğraf: AA

 

Bu gece yarısından itibaren ülkenin yeni imparatoru olacak olan Veliaht Prens Naruhito'nun tahta çıkmasından üç gün sonra 55 yaşındaki eşi Masako ile birlikte İmparatorluk Sarayı'ndan halkı selamlayacağı belirtildi. 

Yeni imparator ve imparatoriçenin ilk resmi konuklarının ise, ülkeyi 25-28 Mayıs tarihlerinde ziyaret edecek olan Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) Başkanı Donald Trump ve First Lady Melania Trump olacağı duyuruldu.

Oxford Üniversitesi mezunu Naruhito uluslararası iyi niyet elçisi olmaya ve kültürel etkileşimi katkıda bulunmaya önem vereceğini belirtmişti. 

Japon saltanatının nasıl devam edeceği belirsizliğini koruyor

Ülkede saltanatla ilgili olarak, son zamanlarda bir tartışma yaşanıyor. Çünkü tahta çıkacak Naruhito’dan sonrası için varis olarak, Naruhito’nun erkek kardeşi Akishino’nun 12 yaşındaki oğlu gösteriliyor. Ancak Akisho’nun ilerde oğlunun olmaması durumunda tahta kimin oturacağı belirsizliğini koruyor. Çünkü Japonya’daki gelenekçiler bir kadının tahta geçmesine sıcak bakmıyor. Ancak artık bir kadının da imparatoriçe olarak tahta geçmesi yeni kuşak tarafından gün geçtikçe benimseniyor. 

Bugün yapılan tören dışında 22 Ekim’de dünya liderlerinin de katılımıyla kutlamalar düzenlenecek. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU