Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi üyeliği antisemitizm raporunun ardından askıya alındı

Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’nun Yahudi düşmanlığı içeren ırkçılığa karşı tavır almada İşçi Partisi’nin “ciddi kusurları olduğu” sonucuna varması üzerine, Corbyn'in parti üyeliği askıya alındı

Fotoğraf: AFP

İngiltere'de İşçi Partisinin eski lideri Jeremy Corbyn'in parti üyeliği, "liderliği dönemindeki antisemitizmden sorumlu olduğu" değerlendirmesi yapılan raporun ardından askıya alındı.

İngiltere’deki insan hakları ihlallerini denetleyen  Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), "İşçi Partisi'nde antisemitizm" iddialarıyla ilgili raporunu açıkladı. 

Raporda, "İşçi Partisi yönetiminde antisemitizmi ele almada ciddi başarısızlıklar görüldüğü ve antisemitizm şikayetlerini değerlendirmede yetersiz bir süreç işletildiği" belirtildi.

 Eski lider Jeremy Corbyn'in kendi döneminde yaşananlardan sorumlu olduğu kaydedildi. 

Corbyn ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "İşçi Partisi lideri olarak her tür ırkçılığı ortadan kaldırmaya ve antisemitizm kanserini kökünden sökmeye kararlıydım. Hayatım boyunca Yahudi halkı ve topluluklarını desteklemek için kampanya yürüttüm ve bunu yapmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin soruşturmaların "parti bürokrasisine takıldığını" belirten Corbyn, "Bir antisemit bile çok fazladır ancak sorunun boyutu, siyasi nedenlerden dolayı parti içindeki ve dışındaki muhaliflerimiz ve çoğu medya tarafından dramatik bir şekilde abartıldı" değerlendirmesinde bulundu. 

Starmer özür diledi

Partinin "Sir" unvanlı yeni lideri Keir Starmer de "bir utanç günü" yaşadıklarını ifade ederek özür diledi. 

Partiden yapılan açıklamada da "Bugün yaptığı yorum ve sonrasında bunları geri almaması nedeniyle İşçi Partisi, Jeremy Corbyn'in üyeliğini soruşturma sonuçlanana kadar askıya aldı" bilgisi verildi.

Corbyn'in ayrıca İşçi Partisi adına Avam Kamarasında oy verme hakkının da elinden alındığı belirtildi. 

Corbyn, geçen sene aralık ayında yapılan seçimde Muhafazakar Parti karşısındaki büyük yenilginin ardından istifa kararı almış ve yerine Keir Starmer seçilmişti. 

Karşı çıkacak

Corbyn, parti üyeliğinin askıya alınmasını siyasi müdahale olarak niteleyerek, karara şiddetle karşı çıkacağını bildirdi.

Corbyn,raporun ardından üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin Facebook hesabından açıklama yaptı. 

Bu siyasi müdahaleye şiddetle karşı çıkacağını kaydeden Corbyn, anketlerin antisemitizmle suçlanan üye sayısı konusunda yanlış bir algı olduğunu gösterdiğini söyledi. Corbyn, "Abartılan şey buydu, sorunun ciddiyeti değil" dedi.

Her türlü ırkçılığa karşı sıfır tolerans politikasını desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Corbyn, parti üyelerini sorun çözülene kadar sükunetlerini korumaya ve en fakirleri daha da fakirleştiren bu korkunç hükümeti yenmeye odaklanmaya çağırdı.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU